... več kot le trenerstvo.

Zakaj Vam ne uspe shujšati? (2. del)

 

1.) Nimate potrpljenja – Želim rezultat takoj!
Po nekaj dneh truda in uspešnih dneh želite rezultate, se razume. Hitri rezultati nam ponavadi dajo nadaljnji zagon. Če ste na »low carb« načinu prehranjevanja, boste vsekakor videli rezultate zelo hitro, saj boste izgubili kar nekaj vode kar se bo izražalo na tehtnici. Vendar nastane problem kadar so pričakovanja višja od fizioloških sposobnosti telesa.
Rešitev : strpnost, zaupanje ter zelo dobro načrtovan program.

2.) Hujšanje s časovno omejitvijo – Do poletja moram izgubiti X kg!
Miselnost, ki sem jo omenil v zgornjem odstavku lahko kar hitro preide v fazo, kjer želimo izgubiti težo do določenega datuma. Po tem datumu se želite vrniti na star način prehranjevanja ter prekiniti s treningi in seveda obdržati postavo, ki ste jo dosegli. Če vam iskreno povem, takšen način NIKOLI ne deluje.
Takšen način lahko povežemo z nihanjem teže oz. Jo-Jo dietiranjem, ki se ponavadi konča tako, da ste debelejši kot pred začetkom dietiranja. To se zgodi zaradi hormonskih sprememb in izgube mišične mase zaradi napačnega pristopa.
Rešitev: Namesto, da si postavljate tempirane cilje oziroma rok do kdaj želite shujšati, se raje osredotočite na vzpostavitev novih navad, ki se jih boste lahko dolgoročno držali. Če želite obdržati postavo, ki ste si jo prigarali, morate sprejeti, da sta trening ter pravilen način prehranjevanja vseživljenjski navadi.

3.) Jaz ne zmorem tega! – Ni mi uspelo do sedaj, zakaj bi se še trudil…
Takšna miselnost je strašno škodljiva zaradi dveh razlogov. Stvar je takšna, če boste ponovno izbrali isto neuspešno pot, ki ste jo v preteklosti, imate vsekakor prav. Verjetno bo neuspešna tudi tokrat. Torej potrebujete nov uspešen plan.
Kot drugo, pa ste preveč osredotočeni na ovire, s katerimi ste se srečevali v preteklosti. Potrebno jih je identificirati ter poiskati nove ideje.
Na primer: V preteklosti, ko ste želeli shujšati, ste izbrali aerobno aktivnost, npr. tek.
Dolgoročno aerobna vadba ne pripomore do želenih rezultatov, saj s to aktivnostjo izgubljamo mišično maso ter posledično hitrost presnove. Kot drugo pa veliko ljudi kompenzira izgubljene kalorije pri aerobni aktivnosti z več hrane.
Rešitev: Ne počnite istih stvari, ki so se v preteklosti izkazale za napačne znova in znova. Ne krivite drugih za vaš neuspeh in bodite pripravljeni spremeniti vaš pogled.
Trenig z utežmi nekaj krat na teden ter kakšen intervalni trening bosta odlična sprememba. Ob tem zmanjšajte vnos predelanih živil ter uživajte dovolj beljakovin ter ostala nepredelana živila. Izogibajte se naključnemu izpuščanju obrokov.

4.) Krivite druge ter se smilite sami sebi: Zakaj mi ne gre!?
Velikokrat se je lažje osredotočit na druge ter jih kriviti za naš neuspeh kot pa prevzeti odgovornost do nas samih. Če ne spremenimo takšne miselnosti, je vse lažje breme prenašat na druge ter samemu sebi kopati še globjo luknjo. Dlje časa ko bomo počeli takšne stvari, težje bomo spremenili navade.
Rešitev: Prevzeti odgovornst nase je ključnega pomena. Trenerji, prijatelji, strokovnjaki, vsi vam lahko pomagajo pri izgubi maščobe, vendar morate biti iskreni do sebe ter se zavedati vaših navad. Namesto da krivite druge, je bolje poiskati podporo za stvari, ki vam delajo težave.

5.) Strah pred spremembami
Včasih se boste na poti telesne transformacije srečali s stvarmi, ki vam ne bodo po godu. Npr. vnaprej bo potrebno planirati obroke. Včasih bo potrebno zaužiti kaj drugega, med tem ko bodo se vaši prijatelji veselo mastili z »junk food« hrano. Potrebno bo oditi prej v posteljo ter se včasih vstati prej, da boste lahko naredili trening. Včasih boste izvajali vaje, ki vam ne bodo všeč in se vam bodo zdele dolgočasne ali neprijetne.
Velikokrat nas je strah odločiti se, da gremo na »polno«, da se lotimo stvari 100%. Včasih imamo zadržke zaradi različnih stvari. Včasih zaradi predsodkov, čustev, do stvari, ki so proti našim normam.
Rešitev: Globoko v sebi vsi poznamo pot do telesne spremembe. Ni skrivnosti ter ni magične formule! Edini »catch« je, da se treba posvetiti temu kolikor se da in se držati plana. Vse ostale majhne težave bomo reševali na poti.

Izzivajte svoje meje, prevzemite odgovornost nad svojimi dejanji ter opazujte kako daleč lahko greste.

 

 

 

 

 

 

 

Andrej Rantaša

Scroll to Top