... več kot le trenerstvo.

Zakaj potrebujete trenerja in ne vadbenega programa?

Včasih dobim povpraševanje, ki se začne nekako takole:

Jaz ne potrebujem trenerja, potrebujem le program po katerem bom treniral. Vse ostalo znam sam. Ne potrebujem nekoga, ki bi mi štel ponovitve…

Čeprav se slednje zdi celo malce žaljivo, razumem tudi to stran.
Vsekakor zastavim vprašanje, kaj je njihov cilj?
Ponavadi sledi, da želi izgubiti maščobo in pridobiti nekaj mišičnega “tonusa” ?

PLAN

Torej njegov plan mora kot prvo vsebovati dobro prehransko strategijo, s katerim bo dosegel energijski primanjklaj, kar pa nima nobene veze s trening programom.

Za izgubo maščobe, trening program v smislu vaj ter ponovitev dejansko ni pomemben.
Vsekakor bo koristilo, da smo aktivni, vendar vso ostalo težo nosi prehrana, oziroma energijski primanjkljaj.

NAZAJ K STRANKI

Torej, če ne potrebujete trenerja, zakaj niste že sedaj tam kjer želite biti?
Ne želim biti nesramen, vendar je vprašanje popolnoma na mestu. Če želite pokuriti maščobo, samo trening ne bo dovolj. Ali drugače povedano, ne morete s treningom kompenzirati slab način prehranjevanja.

Večina namreč misli, da ne izgledajo tako kot si želijo, ker nimajo popolnega trening programa. Torej, če bi imeli čudežni program, bi bilo njihovo telo videti čarobno, takšno kot si ga želijo, brez sprememb v prehrani in drugih življenjskih navad.

Lahko trenirate, da ste po vsakem treningu bledi ali vijolčni, vendar brez sprememb pri prehrani, ne boste naredili veliko na izgledu. Po vsej verjetnosti ne boste izgledali nič drugače. Zagotovo boste močnejši in imeli boljšo kondicijo, toda več kot to verjetno ne boste dosegli.

TRENING

Načrt treninga bo koristen takrat ko bo vse ostalo urejeno in bo le dodatno orodje do zastavljenega cilja. Takrat bo imelo komaj smisel sestaviti dober dolgoročni načrt treninga in ga spreminjati dovolj pogosto, da bo možen dolgoročni napredek.

Andrej Rantaša
Scroll to Top