... več kot le trenerstvo.

The game changers – na kratko

 

Mislil sem, da je film bolj ali manj že pozabljen tako kot večina propagandnih filmov o prehrani in upal, da tisti, ki so se odločili postati vegani na podlagi filma, že pridno kurijo žar in pečejo vse tisto, kar so uživali tudi pred filmom.

Pa vendar še danes dobivam vprašanja o tem. Čeprav menim, da si sam film ne zasluži niti omembe, je po drugi strani prav, da razjasnim nekaj dejstev.

Prav tako je bilo o slednji filmski “mitologiji” že ogromno napisanega, razjasnjenega, razbitega, odkritega in predvsem poučenega, sem spodaj prilepil povezavo do kar precej natančno razdelanega review-a. Verjamem, da za manifestnega rastlinojedca to ne bo dovolj preprečljivo, vendar o tem niti ne mislim debatirat.

Verjamem, da sem s tem komu užalil ego, ker so njegova prepričanja drugačna in se jim je film zdel perverzno dober.
Moj namen ni napadati ali prepričevati vegane, kako se naj prehranjujejo, kakšno ima kdo prepričanje je njegova stvar in to spoštujem. Želel sem, da bi ljudje znali bolj kritično razmišljati in znali ločiti trave od plevela. Verjamem, da če nima človek dovolj predznanja, in gre na prvo žogo, mu bo film po vsej verjetnosti všeč.

Ampak, če si vsaj malo kritičen, in imaš vsaj nekaj OŠ znanja iz biologije, lahko po 20 min filma ugotoviš:

1.) Da primerjajo rastlinsko prehrano (kar so OH, kateri se primarno v telesu uporabljajo za proizvodnjo energijo) z mesom (beljakovine, ki se primarno uporabljajo v telesu za obnovo celic, proizvodnjo hormonov, itd.) kot vir energije….Zakaj že naj bi užival beljakovine za energijo?

2.) Zakaj ni nikjer omenjena uravnotežena prehrana in primerjana samo z rastlinsko? Ne poznam, veliko ljudi, kateri uživajo samo meso. In ljudje smo vsejedci in ne samo mesojedci, uživamo prav tako rastlinsko prehrano (o tem ni bilo govora).

3.) Atletinja poroča, kako ima boljši performance na kolesu, in kako se boljše počuti sedaj ko je na veganski prehrani. V istem stavku pa pove, da je doma iz Kentucky-a in vse kar je jedla prej je bilo pohano! No shit Sherlock ?️‍♂️! Enako pove košarkar, ki je pred tem užival samo junk food in ni dal niti kančka poudarka na prehrano! Must be ?!

4.) Zapravljanje časa znam precej boljše izkoristiti…

Torej, po malce raziskovanja hitro ugotoviš, da gre za lastna prepričanja posameznikov, ki imajo zadaj svoje lastne interese. Prava znanost ni pristranska, rezultat je vedno objektiven, ne glede prepričanja in interese. In če greš navedene raziskave prebirat, ugotoveiš, da so interpretirane kar precej ven iz konteksta. Da ne govorim, da je režiser James Cameron lastnik podjetja, ki je največji proizvajalec grahovih proteinov na svetu…

link : https://tacticmethod.com/the-game-changers-scientific-review-and-references/?fbclid=IwAR1PJyw-Vz2io-oQ6HKBbDq4AAIf_cKvn3w2KWjJgku9Qa6w6iZ8Glu7f5A

 

Andrej Rantaša
Scroll to Top