... več kot le trenerstvo.

Vadba za zdrava kolena

Pogosta poškodba pri športih, ki zahtevajo veliko skokov/doskokov kot so odbojka, košarka, tek, itd., je patelarni tendinitis ali bolje znano kot »skakalno koleno«. To je kronična oteklina oz. degenerativna sprememba ligamenta pogačice – tetiva, ki povezuje pogačico s kostjo spodnjega dela noge. Občutimo jo kot bolečine v kolenu.

Vzrok te vrste poškodbe je v veliki meri povezan s šibkostjo mišice vastus medialis oblique (VMO) – kvadriceps mišica, ki patellar_tendonitis2prečka koleno na notranji strani stegna (kapljičaste oblike) in je pomembna, da ohranja stabilnost kolena. Kadar je VMO prešibak proti zunanji mišici stegna (vastus lataralis), ki vleče koleno v nasprotno smer kot VMO, lahko to povzroči neravnovesje oz. nenaravni položaj pogačice.

Kadar vam pri teku ali pri doskoku, kolena vleče navznoter, je to velikokrat dober pokazatelj, da imate (pre)šibak VMO. To je zelo pogost pojav in ga danes srečujem ne samo pri športnikih, ampak pri rekreativcih oz. neaktivnih ljudeh.

Da bi popravili to neravnovesje, je sam počep zaradi same biomehanike kolen in posledično zaradi šibkega VMO, ne najboljša izbira, saj lahko zadevo le še poslabša.

Ena izmed vaj, ki jo pri strankah uporabljam, je posebna oblika vaje step up (stopanje na klopco) – Petersen Step Up. Ta vaja izjemno obremeni VMO, saj vajo začnemo dvignjeni na prste (plantarna fleksija stopala), ter stopalo rahlo obrnemo navzven. Na splošno je mišica VMO najbolj obremenjena pri začetnih 15⁰ ter zadnjih 15⁰ giba (krčenju kolena).

 

Prikaz pravilne izvedbe Petersen Step Up:

https://youtu.be/venxzC5TDfg

 

Vajo lahko postopoma prilagodimo glede na izboljšanje moči ter biomehanike posameznika. Lahko dodamo utež (ročka, palica), nato pa postopoma preidemo na bolj konvencionalne vaje, kot so step up, enonožni počepi v izpadnem koraku (split squats), izpadni koraki ter na koncu prosti počepi.

Kar pogosto vidim pri trenerjih, da pri začetnikih prehitro preidejo na proste počepe. Res da je globok počep zelo efektivna vaja, vendar jo je zaradi današnjega načina življenja (sedenje, pisarniška dela), le malokdo sposoben na začetku pravilno izvajati. Zato je progresivnost oz. postopno napredovanje v zgoraj opisanih vajah v točno določenem zaporedju ključnega pomena za zdravje ter napredek posameznika.

 

 

reflexandrej

 

 

 

 

 

Andrej Rantaša

PICP coach, Biosignature practioner lv 2

Scroll to Top