... več kot le trenerstvo.

Kako se prehranjevati čez praznike, kadar smo na dieti?

Vsakokrat kadar so prazniki pred vrati, so naše misli usmerjene v hrano, v grešenje ter v krivdo, ki nas doleti, kadar se ne prehranjujemo po “pravilih”. Torej kako se spopasti z vsemi dobrotami, domačimi slastnimi sladkarijami, ter občutki krivde, ki nas bodo doleteli ob prenajedanju?

Kakšen naj bo vaš plan?

Od 24.12 pa do 2.1., kar je vse skupaj 10 dni. Če zaokrožimo še z poletnim dopustom, je to približno 20 dni na leto od preostalih 345 dni.

Večina mojih strank, ki jim je cilj biti zdrav ter posledično tudi dobro izgledati, se drži več ali manj plana prehrane skozi vso leto. Povprečno 20 dni na leto se prehranjujejo »praznično« ali bolje povedano, brez zadržkov.

ZAKAJ!?

  • Veseli prazniki ter visok vnos OH sprošča serotonin ali hormon sreče in znižuje stresni hormon kortizol (pod pogojem, da uživamo brez slabe vesti in si ne delamo stresa 🙂 ).
  • Delež telesne maščobe se ne bo drastično spremenil . Pri nekaterih, ki so bili dlje časa na prehrani z nizko vsebnostjo OH, se lahko delež maščobe celo zniža.
  • Krvni sladkor ter drugi parametri se ne bodo drastično spremenil, saj se po 10 dneh ponovno vračate na zdrav režim prehranjevanja.
  • Če upoštevamo npr. službeno zabavo, božični večer, božično kosilo, silvestrsko večerjo, ter dodaten obrok 1. Januarja, je to le 5 obrokov pri 1800 obrokih na leto.

IMG_496011

PRAVILA!

  • Uživajte vsak grižljaj brez slabe vesti.
  • Ne stokajte, če ste napihnjeni, imate glavobole, bolečine v mišicah ali sklepih. To je le opomnik, zakaj uživate zdravo prehrano ostalih 50 tednov na leto.
  • Uživajte z družino in prijatelji, kjerkoli že ste.

 

 

Vesele praznike!

reflexandrej

Andrej Rantaša

PICP coach, Biosignature practioner lv 2

 

Scroll to Top