... več kot le trenerstvo.

Užitki

 

Fobija pred ogljikovimi hidrati je že nekaj časa v trendu, lahko bi celo rekli, da je dohitela veganstvo, čeprav eni in drugi nimajo veliko skupnega.

Kadar vprašamo katera živila so tista, katerim se je najbolje izogibati kadar želimo shujšati, bo odgovor v večini sladkor, oziroma ogljikovi hidrati.

Na vprašanje za tem, za katerimi živili najbolj hrepenimo, bo odgovor pogosto naslednji:
Čips, smokiji in ostali hitri prigrizki, čokolada, sladoled, ocvrta hrana, pizza in morda še kaj.

Če pogledamo klasičen čips, lahko ugotovimo, da je sestava na 100g naslednja : ogljikovi hidrati: 49g, maščobe 35g.

Če še pogledamo iz energijskega vidika je to 315kcal iz maščob in 196kcal iz ogljikovih hidratov, kar pomeni, da je 1,6 krat več kalorij iz maščob in ne ogljikovih hidratov.

Torej opazimo lahko, da so to živila prav tako bogata maščobna živila in ne samo živila, ki vsebujejo večinoma sladkor, oz. ogljikove hidrate.

Kadar se nam zahoče »sladko« ne gremo dejansko v kuhinjo po žlico in zajamemo vrečko belega kuhinjskega sladkorja ter ga uživamo na žlico pred TV, ampak posežemo po hiperpalatabilnih živilih. Zakaj že krivimo sladkor?

 

Hiperpalatabilna živila, ki so zelo okusna (visoko procesirana hrana), nam dajejo užitek – utopijo. Zakaj torej ne krivimo procesiranje, če že iščemo krivca?

Hiperpalatabilna živila so velik problem modernega sveta. So kalorično zelo bogata, saj vsebujejo visok delež maščob, OH ter so visoko procesirana. Težko jih uživamo v zmernih količinah in nas lahko najhitreje zasvojijo.

 

Prav to je tudi razlog, zakaj delujejo low-carb, ketogene diete, saj v večini izločimo tudi hiperpalatabilna živila in s tem ustvarimo kalorični deficit.

 

Andrej Rantaša

Scroll to Top