... več kot le trenerstvo.

Trening z dodatno obremenitvijo

 

Trening z dodatno obremenitvijo verig ali elastik.

Nekaj dejstev:
Trening s to vrsto obremenitve imenujemo »accommodating resistance« oziroma prilagojena obremenitev. Namen takšnega treninga je, da pri vaji obremenimo določen del giba, ki se bolje ujema z naravno krivuljo moči. Posledično bomo lahko razvili večjo silo.

Naprimer, če uporabimo vajo »bench press« z verigami, bomo obremenili zgornji del giba, saj je v zgornji polovici giba, kjer smo prav tako najmočnejši, obremenitev največja. V spodnjem delu pa najlažja, saj je večji del verige na tleh. Teža verige, ki jo lahko uporabljamo naj bi bila do 25% celotne teže bremena.
Vaje katere je smiselno uporabljati so vaje ekstenzorjev oz. iztegov. To so mrtvi dvigi, potiski, počepi,… Kljub nekakšnemu trendu, se elastike in verige ne uporabljajo za fleksije oziroma upogibe, npr. upogib v komolcu (biceps).

Zakaj?

Npr. kadar izvajamo upogib v komolcu s palico z elastičnimi trakovi (ali verigami), bo v zgornjem položaju sila največja, saj bo elastika najbolj napeta. S tem bomo sprožili naš živčni sistem, da uporabi večjo silo ter premaga višjo obremenitev v zgornjem delu giba. Ker se nadlahtnica ter podlahtnica približujeta, bo naše telo hkrati želelo upočasniti gibanje, da bi preprečilo preobremenitev v sklepu. Lahko si predstavljamo kot bi želeli v avtomobilu držati gas in zavoro hkrati. Seveda to ni nikakor dobro za naše sklepe.

Obremenitev z elastičnimi trakovi – gumami.
Pri kontaktnih športih ima uporaba elastičnih trakovov prednost. Elastični trakovi »učijo« namreč telo kako absorbiramo, nadzorujemo ter nevtraliziramo zunanje sile.  

 

Npr. če igramo rugby in moramo potiskati nasprotnika, bo “bench press” z elastikami pripomogel, da bodo primarni gibi ter stabilizacijske mišice pripravljene na takšno obremenitev pri različnih kotih.
S trakovi proizvedemo prav tako višjo raven kinetične energije/elastične energije kar pripomore, da je tako imenovana amortizacijska faza krajša. S tem dosežemo bolj eksplozivno koncentrično krčenje (dvig).

Uporaba trakov je prav tako potrebna pred fazo treninga pliometrije. Uporaba elastičnih trakov pripravi vezna tkiva ter živčni sistem na visoke ekscentrične obremenitve (doskok), ki sodelujejo pri pliometričnih vajah.

Kakor pri uporabi ostalih metod, je glavni pogoj, da se na takšno vrsto treninga dobro pripravimo. Glavni pogoj je odpravljanje strukturnih/mišičnih neravnovesji – predvsem okrepitev stabilizacijskih mišic okrog sklepov. Njavečkrat zapostavljene so mišice rotatorne manšete ter mišice spodnjega dela trapeza, ki jih je potrebno okrepiti, da dosežemo ravnovesje s primarnimi mišicami. V drugem primeru je takšna vrsta treninga nesmislena ne samo zaradi zapravljanja energetskih substratov ampak tudi čista izguba časa. Kot sem že dejal, pri dvigu kadar se elastični trak raztegne, so zaradi nihanja, stabilizacijske mišice veliko bolj obremenjene. Torej, kadar so mišice okrog sklepa šibke, bo nihanje in lovljnje bremena preprečevalo sposobnost uporabe maksimalne sile.

Andrej Rantaša
Scroll to Top