... več kot le trenerstvo.

Kaj je nevadbena termogeneza in kako vpliva na izgubo maščobe?

Nevadbena termogeneza ali NEAT (Non-exercise activity thermogenesis) je porabljena energija za vse kar počnemo in ni vezana na spanje, hranjenje ali športno aktivnost. To je lahko hoja v službo, tipkanje, delo na vrtu, likanje, itd..

NEAT ima zelo pomembno vlogo v dnevni porabi energije in je v veliki meri zelo podcenjena.

Večina ljudi, ki želi shujšati, se kot prvo odloči za namensko aktivnost, torej vadbo. Vendar takšna aktivnost, ki jo bomo izvajali na primer 2-3 krat tedensko, ne bo imela tolikšnega vpliva na porabo kot jo lahko dosežemo z vsakodnevno nevadbeno aktivnostjo.  Vsekakor ima vadba veliko koristi na zdravje, počutje in prav tako na porabo energije, vendar NEAT vseakor ni zanemarljiv porabnik. Raziskave so pokazale, da lahko z NEAT povečamo dnevno porabo energije do 1000 kcal dnevno. Tako se lahko dnevna poraba energije pri posameznikih razlikuje celo do 2000 kcal dnevno.  

Čeprav se z hujšanjem po določenem obdobju NEAT prav tako zniža preko določenih mehanizmov v telesu, ki še niso popolnoma pojasnjeni, je pomembno, da se preprosto zavedamo, da lahko enostavno z hojo povečate in vplivate na dnevno porabo energije. 

Danes lahko z raznimi pedometri ali aplikacijami na telefonih, merimo korake in si s tem lažje pomagamo doseči cilj. 

Na podlagi razpoložljivih dokazov za dejavnosti, ki temeljijo na pedometru, se za lažjo orientacijo lahko uporabi naslednja razvrstitev:

<5000 korakov / dnevno – sedeč življenjski slog

5.000 – 7.499 korakov / dnevno – nizko aktivno

7.500 – 9.999 korakov / dnevno – srednje aktivno

≥10.000 korakov / dan – aktivno 

Kako doseči takšno število korakov? Preprosto naslednjič ko greste v službo ali v trgovino, avtomobil parkirajte dlje kot ponavadi. Namesto dvigala uporabljajte stopnice. Tudi ko greste po otroke v šolo, lahko to storite, da greste peš, ali pa se z njimi večkrat igrajte zunaj. 

Reference:

Levine, J. A. 2002. Non-Exercise Activity Thermogenesis (NEAT). Best Practice & Research. Clinical Endrocrinology & Metabolism. December. Vol. 16, No. 4, 679-702

Tudor-Locke, C. et al. 2011. How many steps/day are enough? For adults.  The International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity. July. Vol. 8, No. 79, pp.1186-1479.

Andrej Rantaša
Scroll to Top