... več kot le trenerstvo.

Strongman Trening

Prowler, druge vrste sani ter druga orodja, ki se uporabljajo v konceptu »Modified Strongman« so ena izmed najučinkovitejših orodij za izgubo maščobe. Prav tako je lahko kar zahtevni in zelo učinkovit intervalni anaerobni trening.

Gibi so večinoma koncentrični, kar pomeni, da bo okrevanje po treningu veliko lažje in naslednji dan brez večjih bolečin v mišicah. 

Poleg tega, da je odličen trening za preoblikovanje telesa, je prav tako koristen pri izboljšanju zmogljivosti v športih ter pri rehabilitaciji poškodb. Kot dodatno pa vas bo mentalno razbremenil od klasičnih vaj. 

Prowler:

Prowler je odlično orodje, pri katerem najbolj aktiviramo sprednje stegenske mišice (kvadriceps) in meča. Lahko uporabljamo veliko težo, za razvoj jakosti (bolje aktiviramo zadnjico) in ga potiskamo, ali pa z manjšo težo izvajamo sprinte. Je odlično orodje za izgubo maščobe ob energijskem primanjklaju. Prowler lahko tudi pripomore k razvoju eksplozivne moči v spodnjem delu telesa, kadar izvajamo sprinte proti uporu. Zaradi konstantega napora v mišicah je prav tako odlična vaja za povečanje »laktatnega praga«.

Sled (sani)

Vleka sani vzvratno povzroča izjemno visoke količine »mlečne kisline«, zato je odlična vaja, podobno kot prowler, za »finisher«
Kadar hodimo vzvratno po prstih bomo čutili kvadriceps ter meča. Je odlična vaja za rehabilitacijo kolena, saj odlično zadene mišico VMO (vastus medialis), ki igra ključno vlogo pri stabilizaciji kolena. Poleg tega pri visokih ponovitvah ne povzroča pretiranega stresa na kolenski sklep. Kadar uporabimo večje teže in stopamo s celim podplatom, rekrutiramo bolje zadnjo verigo, predvsem mišice zadnjice.  
Sani lahko tudi vlečemo za sabo z različnimi prijemi, kar je odličen način za razvoj visoke stopnje eksplozivne jakosti/moči. Če ste tekač ta izvedba ni primerna, saj bo obremenitev vplivala na pravilno tehniko teka. Vsekakor pa je še eno orodje na seznamu, s katerim dobro obremenimo celotno zadnjo verigo. 

Sled rope drag

Vlečenje sani z vrvjo bo primarno vam izmučila roke ter hrbet. Vajo lahko izvajate stoje ali sede. Pri slednji izvedbi bomo še bolj izolirali zgornji del telesa. Kot pri vseh naštetih vaja, ta vaja prav tako povzroča visoko raven pekočih mišic. 


Za še večji učinek, lahko vajo kombiniramo z vajo za spodnji del telesa (npr. prowler push). Vaja je še posebej koristna za športnike, ki potrebujejo veliko moči in vzdržljivost zgornjega dela telesa, tudi prijema (borilni športi kot so MMA, judo, grappling, itd.) 

Farmer’s walk

Težko nošenje je odlična vaja za razvoj mišic okrog kolen (VMO), močan prijem ter močno jedro. Je prav tako odlična vaja za rehabilitacijo kolena in je koristna za veliko različnih športov. Če nimamo pravega orodja, si lahko pomagamo z ročkami ali kettlebelli, ki pa nimajo popolnoma enak učinek kot palice z ročaji.

Andrej Rantaša
Scroll to Top