... več kot le trenerstvo.

Sladkor…krivec vseh vaših težav in težav vaše žene

 

Če bi živeli v filmu Vojna zvezd, bi verjetno po današnjih (dis)informacijah lahko bil sladkor popolna hrana za temno stran/silo. Verjetno v zadnjih 10 letih nismo prebrali ene pozitivne lastnosti sladkorja. Sladkor je krivec za vse obroče okrog pasu, rastoče številke na tehtnici, slabega razpoloženja vaše tašče in da ne omenim vseh zdravstvenih tegob sodobnega sveta.  Nekateri skrajneži ga primerjajo celo z drogo in odvisnostjo, kar pa seveda nima znanstvene podpore.

 

Pa vendar, kot vse stvari v življenju, ne moremo deliti stvari samo na črno in belo, ali v tem primeru hrano na dobro ali slabo. Če imate par kilogramov preveč in ste več ali manj neaktivni, vam dodajanje sladkorja k hrani v različnih možnih oblikah vsekakor ne bo koristilo. Kadar govorimo o predelanem sladkorju ali le na splošno o visoko predelanih živilih, je sigurno, da je takšna hrana zelo energijsko bogata ter količinsko majhna. Zato nas ne nasiti, in če nismo z mislimi prisotni (pri hrani), je velika verjetnost, da se je bomo naužili preveč. Lahko je to slastno pecivo, sladke pijače ali alkohol. Zredili, se bomo torej od viška kalorij in ne od posamičnega čarobnega živila.

 

Ker smo ljudje socialna bitja in se vsi dogodki okrog nas dogajajo ob kulinaričnih ali vsaj pivskih dogodkih, je možnost po dodatnih kalorijah velika. Drug psihološki problem je, da se ljudje radi zatekamo k takšni vrsti hrane kadar naredimo nekaj dobrega – nagrada ali pa tudi, da se potolažimo – čustva. Oboje lahko izvira iz otroštva – vzgoja staršev je pogosto takšna, da otroka nagradijo s sladkim kadar je naredil nekaj dobrega ali je bil uspešen. To pa lahko ima negativne posledice v kasnejšem obdobju, kar se lahko pokaže pri impulzivnem oziroma čustvenem hranjenju. Prav tako je želja po sladkem lahko visoka kadar smo pod stresom, sladkor vpliva na živčne prenašalce (dopamin, seretonin) in nas tako lahko zadovolji in pomirja.

Če pogledamo sladkor iz vidika športne ali dietne prehrane, lahko ugotovimo, da ga najdemo v vseh možnih oblikah in kombinacijah z drugimi hranili, zapakiranega v lepih posodicah, tudi takšnih, ki so namenja le hujšanju.

In na koncu dietna konzerva z visoko vsebnostjo sladkorja tudi deluje, saj nam po drugi strani prepoveduje oziroma spodbuja, da se hranimo le z njihovimi »čudežnimi« precenjenimi praški (vsaj par krat na dan). S tem dosežemo restrikcijo kalorij, saj namesto pohane kure in milke, sedaj spijemo le magičen napitek. Shujšamo… 5,10, ali celo več kilogramov, dokler se nam vse skupaj zaustavi ali zagabi, ali pa enostavno ostanemo brez denarja. Možnih je seveda več kombincij:)

 

Če smo aktivni športniki ali zagriženi rekreativci, nam bo sladkor po treningu vsekakor koristil, saj nam bo skupaj z beljakovinami (npr. whey) pomagal pri mišični regeneraciji ter polnjenju glikogenskih rezerv. Enostavni sladkorji so še posebej priporočljivi kadar imamo 2 ali več treningov na dan, saj tako lahko brez večje muke v kratkem času napolnimo glikogenske rezerve.

 

Andrej Rantaša

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top