... več kot le trenerstvo.

Kako na enostaven način zmanjšati stres?

 

 

Če spadate med 99 odstotkov populacije, vam manj stresa v vsakdanjem življenju vsekakor ne bi škodilo. Ena od rešitev je, da naredite kar lahko, da uravnovesite stresni hormon kortizol. Kortizol seveda ni »slab« hormon, je nujno potreben za preživetje. Kortizol se sprosti preko nadledvične žleze, ki pomaga obvladati stresne situacije tako, da sprosti zaloge goriva za proizvodnjo energije, kadar je koncentracija sladkorja v krvi nizka.
Problem nastane, kadar je kortizol kronično povišan večino časa v dnevu. Takrat lahko ima kortizol negativne posledice na naše telo kot so, nabiranje maščobe okrog trebuha, želja po hitri prehrani (slani,sladki), slabša zmogljivost v aktivnostih, anksioznost, alergije, prebavne težave, bolezni ter slabo razploloženje.

Spodaj je navedenih nekaj smiselnih ter dokaj enostavnih ukrepov, katere lahko uporabljamo dnevno za premagovanje stresa in zmanjšanje kortizola.

1.) Smeh
Humor in smeh močno vplivata na razpoloženje, produktivnost ter stres.
Študije so pokazale, kadar so ljudje opozavali smešne posnetke, zaradi katerih so se smejali, se je nivo kortizola občutno zmanjšal.

2.) Igre
Igranje računalniških iger, ne glede na zvrst, lahko pozitivno vpliva na stres in ustvarjalnost, kar bistveno znižuje kortizol in izboljšuje hormonsko ravnovesje.
Seveda pa pri igranju iger je potrebno biti pozoren na čas, saj preživljanje večino časa igranje iger lahko vodi do povečanega stresa pri drugih opravilih, ki jih zapostavljamo.

3.) Pojdite na sprehod
Japonci so spoznali prakso »gozdnega kopanja«, katero so poimenaovali »shinrin-yoku«. Raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so hodili v cedrov gozd, imeli nižjo stopnjo kortizola ter nižji krnvi tlak. Gozd ni samo mirno sproščujoče okolje, ampak drevesa in rastline dejansko oddajajo aromatične spojine, ki imajo terapevtske koristi in lahko olajšajo mnoge motnje, povezane s stresom. Vključno z anksioznostjo, depresijo in srčnimi boleznimi.
Seveda pa vsakdno nima možnosti sprehoda po cedrovem gozdu, pa vendar so raziskave prav tako pokazale, da več kot 10 min sprehoda zunaj, lahko zmanjša kortizol in pozitivno vpliva na produktivnost.

4.) Srečanje s prijatelji
Čeprav lahko nekaj minut na socialnih omrežjih zadovolji potrebo po dopaminu za kratek čas, ima druženje s prijatelji iz oči v oči, mnogo več pozitivnih učinkov. Človeška povezava ima ključne koristi zniževanja kortizola, ki jih socialni mediji nimajo.

5.) Poslušanje glasbe
Ne samo, da lahko poslušanje vaših najlubših komadov poveča učinek vadbe, ampak lahko tudi pospeši okrevanje. Prav tako ima lahko pomirjajoč učinek na možgane, ki znižuje kortizol.

6.) Uživajte Vitamin C
Poleg zniževanja kortizola po vadbi, lahko Vitamin C pomaga zmanjševati utrujenost, ki je povezana s kroničnim stresom. Raziskave so pokazale, da so imeli pisarniški delavci ob uživanju visokega odmerka – 10g vitamina C dnevno, veliko nižjo stopnjo oksidativnega stresa.
Doseganje minimalne potrebe po vitamanu C (RDA), lahko sicer dosežete z uživanjem listnate zelenjave, vendar za optimalne količine bo potrebno poseči po dodatkih, kot je puferiran vitamin C (za maksimalno absorbcijo).

 

Andrej Rantaša

Scroll to Top