... več kot le trenerstvo.

Popolna dieta

Kakšna naj  bi bila Vaša popolna dieta?

 

Na žalost, vam na to vprašanje ne morem podati univerzalnega odgovora. Vsekakor pa za nekoga, ki želi uresničiti svoj cilj, pa naj bo to iz vidika zdravja ali samo telesne transformacije, obstaja popolna dieta.

Če vam uspe izračunati in nastaviti jedilnik, ki zagotavlja vašo potrebo po beljakovinah, število obrokov ter živilih katere smete ter katere ne smete uživati, pa vendar takšnemu planu ne zmorete redno ter dolgoročno slediti, je seveda takšna dieta daleč od popolne.

Sestavni del vaše diete niso samo makro hranila ter kalorije. Vaš prehranski plan mora upoštevati psihološke, fiziološke ter vaše socialne potrebe. Le takšen režim prehrane dolgoročno vodi do trajnih sprememb.

Seveda uspeh na kateremkoli področju zahteva disciplino in doslednost, pa vendar, da lahko takšnemu planu preprosto sledite, se mora nagibati k naslednjim točkam:

 • Prehranski plan mora ustrezati vašemu življenjskemu slogu
 • Hrana mora biti okusna
 • Mora vas nasitit
 • Poznati morate vaš cilj
 • Prevzeti morate odgovornost (kaj dajete v usta)

 

Prehranski plan mora ustrezati vašemu življenjskemu slogu

 

 Če se vam uspe prehranjevati kvalitetno, in da vam to ne povzroča dodatnega stresa ste na dobri poti. Uspelo vam je poskrbeti za najbolj pomemben faktor.

Kako do tega?

Kadar govorimo o življenjskem slogu, je pomembno vprašanje s čim se ukvarjate?

 • Ste direktor oddelka ali podjetja, ki mora motivirati zaposlene ter hkrati skrbeti za poslovne partnerje?
 • Ste zaposleni v podjetju kjer delate tudi ponoči?
 • Ste delavna ženska s tremi otroci?
 • Ali ste trenutno na kariernem oddihu in imate veliko časa

Vsak od nas je različen, zato more način prehranjevanja ustrezati našemu okolju oziroma življenjskemu slogu.

Če ste direktor podjetja, ki se hkrati mora ukvarjati s poslovnimi partnerji, vsekakor nasvet, da se prehranjujte doma, ni najboljša ideja. Lažje bo, če boste čez dan uživali nekoliko lažjo hrano in glavni obrok (večji delež kalorij) zaužili v poznejših popoldanskih urah.

Če delate ponoči, vam bo nasvet, da si vse obroke pripravite zjutraj doma, zahteval od vas kar nekaj dodatnega dela ter motivacije.  Boljši nasvet bo, da se za vikend prehranjujete doma, čez teden pa si hrano izberete v najbližji okolici.

Če ste ženska s službo in otroci, vsekakor nasvet s 4-6 obroki na dan ne bo najbolj pametna ideja. Dovolj bo, da si naredite 3 preproste obroke, ki bodo vsebovali vse potrebno ter vzeli čim manj časa za pripravo.

 

Hrana mora biti okusna

 

 Obstaja razlog zakaj so prehranski fitnes blogi tako popularni. Sprijaznimo se, pizza, hamburgerji, testenine, itd. bodo vedno okusnejše kot solata s piščancem.

Ampak če nam uspe narediti piščanca okusnejšega, bo vsekakor postalo lažje.

Učenje kuhanja je vsekakor dober nasvet in pomoč pri uspešnemu hujšanju. Je zelo podcenjena a vendar velika pomoč pri hujšanju. Pri tem ne samo, da boste vi na boljšem, prav tako lahko s tem vplivate na boljši način prehranjevanja za vso družino.

 

Uživajte hrano ki vas nasiti

 

Med telesno transformacijo pogosto pridete do točke, kjer boste izkusili lakoto in željo po določeni hrani.  Če že od samega začetka čutite lakoto ter željo, vsekakor ne boste zdržali dolgo. Prehrana, s katero boste siti tekom dneva, je ključna za dolgoročni rezultat in vzdrževanje želene postave.

 

Poznati morate vaš cilj

 

Le reči si, da želimo izgubiti nekaj kilogramov, je recept za ničelni napredek.

Odlična metoda postavljanja ciljev je, da sledite načelu S.M.A.R.T

 • Specifično konkreten (kaj natanko želite?)
 • Merljiv (po čem spoznate, da ste cilj dosegli?)
 • Absolutno sprejemljiv (v katerem kontekstu to želite? Kdaj ne?)
 • Relavanten (ali se vam zdi izvedljivo?)
 • Timing (kdaj točno bo cilj dosežen)

Za poslovnega direktorja bi bil primeren cilj:

“Želim izgubiti 15 kilogramov (specifično konkreten) telesne maščobe v 15 tednih (merljiv, dosegljiv, čas),  da lahko na počitnicah izgledam super! (relavanten) ”

Medtem ko lahko v 15 tednih morda izgubite več telesne maščobe, je eden od pomembnih delov SMART načela »dosegljivost«.

Popolna prehrana ne more biti enaka za dve osebi, saj nihče ne živi istega življenjskega sloga z istim ciljem.

 

Odgovornost morate vzeti v svoje roke

 

Kadar enkrat določite svoj cilj in naredite optimalen načrt prehrane glede na vaš življenjski slog, je ostalo na vas. Za to morate prevzeti odgovornost in nehati krivit okolico.

 

Reference:

advancecoachingacademy.com

upfitness.co.uk

 

Andrej Rantaša

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top