... več kot le trenerstvo.

Razstrupljanje telesa na pravilen način

Vsak dan lahko vidimo nešteto oglasov za razstrupljanje telesa, ki nas spremljajo na družabnih omrežjih ali v raznih revijah ter spletu.  Razne očiščevalne diete, razni dodatki in sokovi obljubljajo veliko ter zelo hitre rezultate. Najbolj priljubljeni so seveda namenjeni izgubi maščobe.

V čem je težava?

Problem s hitrimi metodami razstrupljanja je, da ne delujejo kot bi morale in pogosto ste na koncu še bolj zastrupljeni kot prej.  V nadaljevanju si bomo pogledali kako poteka razstrupljanja v telesu v vseh treh fazah. S to metodo boste lahko pravilno uporabili načrt ter preprečili morebitne zaplete, kot so slabo počutje, padec odpornost in posledično ne boste zboleli.

Razstrupljanje, faza 1

Prva faza razstrupljanja se začne v jetrih.  Vsako minuto skozi jetra steče približno 1/3 celotne krvi.  Nato jetra izločijo strupe, ki so jih odstranile iz krvi. Pomembno je prav tako omeniti, da so ti toksini, oziroma strupi topni v maščobah. To pomeni, v kolikor so vaša jetra preobremenjena, se strupi skladiščijo v maščobnih celicah.

V tej fazi se strupi vežejo na vitamine, zlasti na antioksidante.  Ta spojina je še vedno zelo strupena za naš organizem in lahko povzroči veliko oksidativnih poškodb (tukaj se večina diet z raznimi sokovi itd. tudi konča!). Zato je zelo pomembno, da jih pravilno transportiramo v fazo 2.

faza1

Faza 2

Ta faza se prav tako pojavi v jetrih.  Nova molekula, ki nastane v fazi 1, se pretvori v drugo molekulo z dodatkom aminokisline ali žveplove spojine.  Ta nova spojina je sedaj vodotopna in omogoča lažjo odstranitev iz sistema.

faza2

Faza 3

Ta faza poteka v ledvicah. Vodotopna spojina, ki nastane v fazi 2, se skozi ledvice izloči z urinom ali z blatom.

Metabolit, Faza 1      →       Ledvice       →          Izločanje skozi urin

Metabolit, Faza 2      →        Žolčnik, Žolč   →    Izločanje skozi blato

 

Faza 1 je precej enostavna.  Večina očiščevalnih diet temelji  le na sadju in zelenjavi, kar naj bi bilo dovolj za razstrupitev telesa. Vendar si lahko s takšno potezo naredimo več škode kot koristi.

Zakaj?

Če uživamo samo sadje in zelenjavo , boste najverjetneje izgubili težo. Vaše telo bo začelo s “kurjenjem maščobe”, zato bo sprostilo maščobne celice, napolnjene s toksini v krvni obtok.

Na kar bo v telesu na pretek metabolitov iz faze 1, ki veselo krožijo po sistemu. Ker poleg sadja ter zelenjave niste vnesli dovolj aminokislin (na raznih zelenjavnih/sadni očiščevalnih dietah ne uživate dodatnih beljakovin – npr. mesa),  ki bi nevtralizirale toksine, se začnete počutiti slabo.

Ker se telo ne more znebiti teh strupov, je edina rešitev, da jih pošlje nazaj v maščobne celice.  To je razlog, zakaj očiščevalne diete ne delujejo.

Boljši načinje vsekakor, da zraven sadja ter zelenjave uživate zdravo pusto meso. S tem boste zagotovili telesu (jetrom)vse potrebne aminokisline.  Najbolje je, da izberete pusto meso proste reje, da se izognete še dodatnim toksinom.  To pa je seveda priporočljiva prehrana, katero naj bi uživali na dnevni ravni. Dodatno si lahko še pomagata z kvalitetnimi multivitaminskimi dopolnili, ki jih je priporočljivo uživati vsak dan.

Dodatne točke katere je dobro upoštevati pri procesu razstrupljanja telesa:

1. Kako zdrav je vaš prebavni trakt?

Če ne greste dovolj pogosto na blato (vsaj 1x dnevno), ne morete izločiti vseh strupov. V tem primeru je morda dobro določeno obdobje uživati kvalitetne probiotike ter uživati dovolj vlaknin.

2. Koliko vode popijete dnevno?

Čar vsega je v izločanju toksinov. Prepričajte se, kadar se zjutraj zbudite, da popijete dovolj tekočine (približno 0,04 L na kg telesne teže na dan).

 

 

Andrej Rantaša

 

Scroll to Top