... več kot le trenerstvo.

Magnezij: Ali ga zaužijete dovolj?

Uživanje zadostne količine magnezija je eden izmed najboljših potez, ki jih lahko storimo za optimizacijo izgube maščobe ter celotno zdravje. Magnezij pomaga pri izboljšanju občutljivosti celic na inzulin ter pomaga pri tvorbi hormonov, ki so pomembni za izgubo maščobe.

Že kar nekaj časa je znano, da ob dodajanju magnezija telesu, pomaga, da naše celice postanejo zelo občutljive na inzulin, kar pomeni, da lahko lažje pridobivamo na mišični masi in manj pridobivamo na maščobi.

V študiji objavljeni v Nutrition Journal, so pregledali 210 ljudi, s sladkorno boleznijo in primerjali telesno sestavo, količino magnezija v telesu, vnetje telesa, ter krvni tlak. Ugotovili so, da je imela skoraj 90 odstotkov preiskovancev nizek nivo magnezija, in da je magnezij močno povezan z odstotkom telesne maščobe na predelu pasu.ubermag2e

Na primer, udeleženci, kateri so imeli manj kot 2,3 mg/kg telesne teže magnezija, so imeli povprečno 33% telesne maščobe in obseg pasu 95,6cm.  Medtem pa udeleženci, ki so imeli 4,5mg/kg/TT magnezija, so imeli 24,5 % telesne maščobe in obseg pasu 88,8cm.

Magnezij je esencialen mineral, zato je dodajanje magnezija na dnevni ravni zelo pomembno za naše zdravje. Magnezij je zelo dobro raziskan  v zdravstvu, vendar se le redko uporablja v zdravstveni oskrbi.

Pogosti znaki nizkega nivoja magnezija so:

  • Povišan krvni sladkor
  • Mišični krči, bolečine v mišicah, nemirne noge
  • Povišan krvni tlak
  • Utrujenost
  • Anksioznost in nespečnost
  • Aritmije in pospešeno bitje srca
  • Slabša vzdržljivost
  • Glavoboli in migrene
  • Menstrualni krči

 

Zdravje srca

Vloga magnezija pri zdravju srca je dobro znana. Pomaga, da se kalcij ne nalaga na stene žil ter pomaga ohranjati sproščene krvne žile, s čimer se zmanjša periferni žilni upor in krvni tlak. Poleg tega, magnezij stabilizira srčni utrip. Prav tako vpliva na raven noradrenalina, na sintezo serotonina in dušikovega oksida ter na vse kemikalije znotraj telesa, ki so znane, da igrajo vlogo pri srčnih obolenjih.

Sladkorna bolezen tipa II

Pomanjkanje magnezija je povezano s povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Magnezij izboljšuje občutljivost celic na inzulinske receptorje in tako preprečuje sindorm izulinske rezistence (stanje pred diabetesom).

Fibromialgija

Ena izmed raziskanih vlog magnezija je prav tako povezana z fibromialgijo. Fibromialgija je kronični mišično-skeletni sindrom, za katerega so značilni bolečine ali zbadanje, večna utrujenost, splošna jutranja otrdelost, spanec, ki ne odpočije, in bolečine v mišicah. Magnezij pomaga pri medcelični proizvodnji energije ter sprošča mišice. Najboljša izbira pri fibromialgiji je magnezijev malat.

Druge težave

Magnezij igra pomembno vlogo tudi pri drugih težavah. Na primer, študije so pokazale, da lahko pomaga olajšati migrene.  Potreben je prav tako za boljšo absorbcijo kalcija in s tem pripomore k preprečevanju osteoporoze in nalaganja ledvičnih kamnov. Pomaga pri zaprtju saj sprošča mišice prebavil. Pomanjkanje magnezija je tudi povezano z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo.

Ali zaužijete dovolj magnezija?

Kako veste, če imate pomanjkanje magnezija? Krvne preiskave, testiranje magnezija iz rdečih krvničk (ne iz seruma), je najbolj natančna metoda. Vendar pa so že sami simptomi dober pokazatelj na pomanjkanje.  Če imate katerega izmed naštetih znakov kot so: mišična napetost ali utrujenost, krči v nogah ali nemirne noge, zaprtost, povišan srčni utrip ali aritmije,  menstrualne krče, glavoboli, migrene ali razdražljivost, potrebujete več magnezija.

Dopolnilo

Magnezij je mineral, ki ga je zlahka pridobiti iz prehrane. Oreščki, semena in fižol, so dobri viri, vendar si kar najhitreje lahko pomagamo z prehranskimi dopolnili. S tem najhitreje preprečimo primanjkljaj ter posledice nezadostnega vnosa. Najboljše oblike so magnezijeve soli, kot so tavrat, malat, citrat in glicinat.  Prepričajte se, da zaužijete vsaj 500mg elementarnega magnezija na dan. Če uživate alkohol ali ste telesno aktivni, potrebujete večje količine. Telesna aktivnost povečuje potrebo za 10 -20%, saj se magnezij izgubi z znojem in urinom med intenzivno vadbo.

Magnezij pomaga, da se boste počutili boj sproščene ter imeli več energije.

Reference:

Intravenous magnesium sulphate in the acute treatment of migraine
without aura and migraine with aura. A randomized, double-blind, placebo-controlled study.
Cephalalgia. 2002 Jun;22(5):345-53.
Abbot, et al. Frequency of bowel movements and the future risk of Parkinson’s disease Neurology 2001;57:456-462
Mineral and Metal Neurotoxicology, ed. M. Yasui, M .J. Strong, K. Ota, & M. A. Verity, CRC Press: Boca Raton, New York, London, Tokyo, 1997
Brain and CSF magnesium concentrations during magnesium deficit in animals and humans: neurological symptoms. Magnes Res (1992) 5: 303-13.
Oral Magnesium Supplementation Improves Insulin Sensitivity and Metabolic Control in Type 2 Diabetic Subjects Diabetes Care 26:1147-1152, 2003
Hypomagnesemia in Patients with Type 2 Diabetes Clin. J. Am. Soc. Nephrol., March 1, 2007; 2(2): 366 – 373

Andrej Rantaša

PICP coach, Biosignature practioner lv 2

Scroll to Top