... več kot le trenerstvo.

Kompulzivno prenajedanje

 

Kompulzivno prenajedanje, v ang. tako imenovano »binge eating« je ena izmed novejših motenj, ki se kaže v obliki ponavljajočega se intenzivnega prenajedanja.

Po mnenju Inštititut za razvoj človeških virov ter drugih strokovnjakov je ta motnja multikavzalno pogojena, kar pomeni, da je prepletena z večimi dejavniki. To so genetske predispozicije, družinske okoliščine, osebnostne značilnosti in drugi sociokulturni vplivi. Pogosto je motnja povezana z anoreksijo in bulimijo.

Hrana deluje kot zaviralec ali spodbuda. Se pravi da umirja, otopi občutke in čustva ter oblaži bolečino.

Epizode kompulzivnega prenajedanja so povezane z naslednjimi vzorci:

  • Prenajedanje in hitro hranjenje
  • Hranjenje dokler se ne počutite neprijetno
  • Uživanje velike količine hrane kadar niste fizično lačni
  • Hrano uživate sami, ker vas je sram pokazati koliko pojeste
  • Počutite se neprijetno, depresivno in imate občutek krivde po hranjenju

 

Vzroki

Po menju stroke, vzroki segajo v otroštvo, kjer je hrana bila simbol in nadomestek za bližino in ljubezen. Nesigurnost staršev, mater, ki so bile pretirano zaščitniške in nadzorujoče so s tem zavirale samostojnost otrok. Hotele so doseči, da bi se otrok počutil ljubljen.

Posledično tak človek danes za pomirjanje napetosti in tesnobe, išče tolažbo v hrani.

Zaradi tega je kompulzivno prenajedanje pogosto povezano s pomanjkanjem samospoštovanja, z nizkim samovrednotenjem , depresivnostjo, anksioznostjo, s perfektcionizmom, z občutki krivde, itd…

 

Zdravljenje

Zdravljenje je predvsem psihoterapevtsko. Motnje se navadno ne izboljšajo same po sebi, zato je pomembno poiskati strokovno pomoč v najkrajšem času.

 

Reference:

Hudson JI, Hiripi E, Pope HG Jr, and Kessler RC. (2007). The prevalence and correlates of eating disorders in the National Comorbidity Survey Replication. Biological Psychiatry, 61(3):348-58. doi:10.1016/j.biopsych.2006.03.040.

Stice E & Bohon C. (2012). Eating Disorders. In Child and Adolescent Psychopathology, 2nd Edition, Theodore Beauchaine & Stephen Linshaw, eds. New York: Wiley.

Stice E, Marti CN, Shaw H, and Jaconis M. (2010). An 8-year longitudinal study of the natural history of threshold, subthreshold, and partial eating disorders from a community sample of adolescents. Journal of Abnormal Psychology, 118(3):587-97. doi: 10.1037/a0016481.

Westerberg, D. P., & Waitz, M. (2013). Binge-eating disorder. Osteopathic Family Physician, 5(6), 230-233.

 

Andrej Rantaša

 

Scroll to Top