... več kot le trenerstvo.

Novo leto, novo poglavje, novi jaz… NEMUDOMA PRENEHAJTE!

 

Tako kot je ponedeljek začetek novega tedna, se večina ljudi za ta dan odloči za nov pristop. »V ponedeljek pa RES začnem!« Vam je kaj znano?

Sedaj je popolnoma novo leto in ljudje se radi »obešamo« na nove zaobljube. Obiski fitnesov se povečajo, motivacija je na vrhu, nova dieta, letos pa res bo! Pa tudi če nam je že sto in enkrat spodletelo, bomo ponovno poskusili…

Nova stroga dieta, trening vsak dan, brez pregrehov, brez milosti… Vaša FB stran je polna motivacijskih stavkov ter fotografij. Motivirani ste, odločni, kupili ste si novo športno opremo,… Sliši se odlično mar ne? 

Sedaj me lahko sovražite, vendar vam kljub temu povem, da vam bo 100% spodletelo. Ja prav ste prebrali, če ne prej, boste na koncu leta točno tam kjer ste sedaj, morda še stopničko ali dve višje, če gledamo številko na tehtnici.

Da se vam kljub temu malo odkupim, vam v naslednjih točkah opišem kako se temu lahko izognete.

1.) Vsekakor je vsaka pozitivna sprememba dobrodošla, ampak spremembe naj bodo majhne. Poznate pregovor »navada je železna srajca«? Kadar boste naenkrat spremenili popolnoma vse navade, je ogromna možnost, da boste prej kot slej spodleteli.
Ne primerjajte se z vašimi idoli, z vašimi trenerji, itd.! Za takšen življenjski slog je potrebno ogromno odrekanj in časa, da iz tega postane navada. Govorimo o letih, desetletjih, itd… Enako je pri intenziteti treninga, začnite počasi in ne pričakujte, da ste vsi enaki.

2.) Vsaka sprememba mora biti trajna. Bodite realni in odkriti do sebe. Za vsako spremembo, ki jo boste želeli izvesti, se vprašajte ali se je boste lahko držali dolgoročno. Če se odločite, da boste trenirali 5x tedensko, pred tem pa niste niti 1x tedensko, je to sicer pohvalno vendar ne bo trajno in ne bo trajalo dolgo. Če ste na strogi dieti in sanjate o tem kdaj boste lahko prekinili z dieto, vsekakor ni to trajna sprememba. Če se vam pojavi vprašanje kako dolgo bom moral še to početi, je vsekakor napačen pristop oz. napačen plan.

3.) Ne ukvarjajte se z detajli, saj nimajo takšnega vpliva kot si mislite.   Naredite plan, nastavite kalorije (lahko poiščete pomoč), povečajte dnevni vnos beljakovin ter uživajte vsaj 4 obroke dnevno. Uživanje večje število obrokov NE BO pospešilo vaš metabolizem!

4.) Ne uporabljajte vsega naenkrat. Ne uporabljajte raznih »Fat burnerjev« ali počnite ogromne količine kardija. Hranite to za kasneje, če bo potrebno. Kar potrebujete je strpnost, dolgoročen plan in ne časovno omejen cilj.

5.) Če ste bili dlje časa neaktivni, vam ni potrebno začeti nemudoma trenirati na polno. Stopnjevanje iz neaktivnosti je, da postanete aktivni. To lahko zadošča že sprehod v naravi.

6.) Sprememba je, da rahlo znižate kaloričen vnos pri prehrani, postanete bolj aktivni (v kolikor še niste), ter imate konsistenco. Počnite majhne spremembe naenkrat. Ne jejte več če ste bili bolj aktivni!

7.) Ne tehtajte se pogosto. Izguba maščobe ne sovpada linearno s telesno težo!

8.) Naj vas ne bo strah si poiskati pomoč trenerja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrej Rantaša

Scroll to Top