... več kot le trenerstvo.

Kako se znebiti jahalnih hlač?

KAKO IZGUBITI MAŠČOBO NA BOKIH IN ZADNJICI?

Pri ženskah, kadar se lotijo izgube kilogramov, je najpogostejša napaka, da prehitro in preveč znižajo vnos kalorij (omejijo prehrano). Pogost rezultat tega je, da v zgornjem delu izgubijo maščobo, na spodnjem delu pa nekako ne.

Zakaj?

Kadar imamo prenizek vnos kalorij se v telesu sproži alarm, saj je telo v načinu stradanja. Dvigne se nivo kortizola, ki ima prav tako vpliv na izločanje estrogenov. S tem se telo želi zaščititi pred dodatno izgubo maščobe. Maščoba ostaja okrog bokov oz. na spodnjem delu telesa, saj tako telo ščiti reprodukcijske organe.

Kako začeti?

Kot prvo je potrebno vedeti, da se telo želi na vsak način zaščititi pred izgubo maščobe, zato ga je potrebno malce prelisičiti.
Ženske, ki ste dlje časa, na nizkem vnosu kcal (npr. manj kot 1500kcal dnevno), je edina zdrava pot, da počasi dvigujete kalorije (npr. 10% tedensko ali celo na 14 dni). S tem boste dvignili bazalni metabolizem, spravili hormone v red in naredili nekakšno bazo za kurjenje maščobe. Vsekakor je lažje začeti dietirati na 2500kcal kot pa pri 1500kcal dnevno. Tudi če boste morda v tem času pridobile kakšen kilogram več.
Sedaj imamo dobro izhodišče za pokurit dodatne maščobne obloge. Če znižamo kalorije iz 2500 na 2400 dnevno, to pomeni da smo že v kaloričnem deficitu, in bomo hujšali, brez psihičnega ter fizičnega dodatnega stresa.

Trening naj bo 3x tedensko z utežmi. Kadar pridemo že nizko s kalorijami (npr. 2000kcal/dnevno) in bi še radi izgubili dodatnih par odstotkov maščobe, imamo dve možnosti. Znižati vnos zaužitih kalorij ali povečati porabo energije. Vsekakor je boljša pot povečati porabo energije. To lahko dosežemo, da povečamo frekvenco treningov z utežmi (npr. 4x tedensko), povečamo volumen treninga (število serij na trening), ali dodamo aerobno aktivnost (kardio). S tem lahko porabimo dodatno energijo brez, da bi uživali manj kalorij. V tej fazi so lahko prav tako koristni razni fat-burneri, ki povečujejo termogenezo.

 

 

Andrej Rantaša

Scroll to Top