... več kot le trenerstvo.

Naravna priporočila za normalno delovanje črevesja

Zaprtje je danes za mnoge velik problem, in me niti ne preseneča, zakaj?  Nizko stanje mineralov v telesu, premajhen vnos tekočine ter vnos vlaknin, uživanje raznih zdravil in preveliko slabih bakterij v črevesju,  lahko povzročijo težave s prebavo. Ne samo, da je zelo neprijetno, povzroči lahko razvoj hemoroidov, kot tudi motnjo normalne črevesne flore, ki sta zelo pogosta vzroka za nastanek raka.

Najpogostejše priporočilo, ki ga dobimo, da bi premagali zaprtje je, da povečamo vnos vlaknin in vode,  in pogosto je to priporočilo včasih še večji  problem. Saj v  bistvu, vnos le teh, lahko povzroči druge težave, kot na primer, pline in napihnjenost.

Zaprtje se pojavi predvsem zaradi zmanjšane peristaltike, to je mišično gibanje črevesja, ki spodbuja prebavljanje hrane preko prebavnega trakta. Toda, kaj so vzroki za zmanjšanje peristaltike? Kot glavni vzrok je lahko, da blato ni v dovolj predelanem stanju. To je tisto, kar dejansko povzročajo vlaknine in voda. Torej, kaj lahko storite, če ne deluje? Za zdravje debelega črevesja, boste morali uravnovesiti črevesno floro in uživati več magnezija.

Črevesna mikroflora ali probiotiki so koristne bakterije v človeškem črevesju. Imajo številne funkcije, kot so pomoč pri prebavi hrane, nastajanje vitaminov, kot sta B-12 in vitamin K. Probiotiki proizvajajo tudi organske kisline, ki izmenično pomagajo pri spodbujanju gibanja črevesja in ohranjajo pH črevesja v ravnovesju. Mikrofloro v črevesju lahko uničimo s številnimi faktorji, vendar poglavitni razlog je jemanje antibiotikov. Da ohranimo dobro mikrofloro, je vedno priporočljivo uživanje probiotikov v prehrani skupaj z prehranskimi dodatki. profloraexcellence1e

Kaj pa jogurt?

Uživanje jogurta vam lahko  malenkost pomaga, vendar je število koristnih bakterij v jogurtu  zelo nizka v primerjavi s številom, ki jih dejansko potrebujemo. Te lahko dopolnite z dobro izbranim probiotikom. Poiščite si probiotik, ki vsebuje podatke o tem, kako dobro se prilepi na črevesje in je stabilen (živ) skozi celotno prebavo. Ne izbirajte samo glede vsebnosti CFU (colony-forming units). Izberite takega, ki ima dokazano učinkovitost.

Sami lahko pomagate, da dobre črevesne bakterije uspevajo, s tem, da jim zagotovite  dobro oskrbo s hrano. Prijazna črevesna flora  se prehranjuje z  oligosaharidi. To je vrsta ogljikovih hidratov, ki jih  najdemo v živilih kot so sparglji, čebula, artičoka in česen. Živila, obogatene z inulinom iz cikorije (Navadni potrošnik) prav tako vsebuje oligosaharide. Če vam ta živila niso všeč, lahko oligosaharide najdemo v obliki dodatka.

Eden izmed ključnih dodatkov, v primeru da probiotiki ter vlaknine ne pomagajo, je magnezij. Še posebej takrat, v kolikor še opazite pogoste mišične krče, slabost, nemirnost, utrujenost ter glavobole. Magnezij pomaga pri premikanju črevesja, saj omogoča sprostitev gladkih mišic tkiva v črevesju. Pri kronični dolgotrajni zaprtosti, boste morda morali začeti s kar 800 mg magnezija na dan v deljenih odmerkih, da boste dobro uredili prebavo. Večina ljudi ima zelo nizek status magnezija že na začetku, nato z dodanim rednim treningom vadbe le-ta primanjkljaj postane še večji.

Dober vnos magnezija je ključnega pomena. Pri nakupu je potrebo paziti, da je magnezij v obliki aminokislinskega kelata (taurat, malat, glicinat). Te oblike so najbolj učinkovite in se zelo dobro absorbirajo.

Vsakdo, ki trpi zaradi zaprtja, naj si najprej pomaga s pomočjo vnosa probiotikov, saj vam ti lahko pomagajo pri prebavi. V primeru, da povečan vnos probiotikov, vlaknin in vode ne bo pomagal, si pomagajte z dodatkom artičok kot vira oligosaharidov. In kot končni dodatek, uživajte magnezij, saj so številne študije pokazale in  opozorile na dejstvo, da večina ljudi, ne uživa dovolj magnezija v svoji prehrani.

Andrej Rantaša

PICP coach, Biosignature practioner lv 2

Scroll to Top