... več kot le trenerstvo.

Ali so ogljikovi hidrati razlog, da se redimo?

»Ogljikovi hidrati so razlog za debelost.«
»Kadar bomo črtali sladkor iz naše prehrane bomo pozdravili debelost.«
»LCHF prehrana je najučinkovitejši način za izgubo maščobe.«

 

Kar precej zmedenosti nas doleti ob takšnih trditvah. Ali so ogljikovi hidrati dobri, jih je potrebno uživati, ali so zelo slabi in se jih je potrebno na veliko izogibati.

Pa si poglejmo o tem nekaj dejstev:
Kakorkoli obrnete in si to razlagate, so študije pokazale, da na LCHF (nizko-hidratni, visoko-maščobni) prehrani ne izgubite nič kaj več maščobnih oblogic kot pa na standardni prehrani ali pri prehrani z visokim vnosom OH, kadar je vnos beljakovin ter kalorij enak.

Trenutni dokazi iz fiziološkega vidika kažejo, da LCHF prehrana nima nobene prednosti pri izgubi maščobe napram drugim načinom prehranjevanja.

Če se ukvarjate s športom in želite izboljšati zmogljivost, bo vsekakor koristilo kadar boste uživali OH. Srednje do visok vnos OH bo verjetno najboljši pristop za večino športov, saj vodi do boljše regeneracije ter boljših treningov na višji intenziteti.

Trdimo lahko, da splošna low carb prehrana ni bolj učinkovita od standardne prehrane (višji vnos OH) kadar govorimo o izgubi maščobe, vsekakor pa to ne pomeni, da ni smiselno uporabljati low carb načina pri hujšanju.

Zakaj?
Iz fiziološkega vidika sicer vemo, da ni razlik, vendar moremo upoštevati, da večina ljudi zaužije ogromno preveč sladkorja oz. ogljikovih hidratov. Ker je ta hrana relativno lahko prebavljiva, sploh če gre za predelana živila, lahko s tem hitro prekoračimo dnevno porabo po kalorijah za kar lep delež.
Po drugi strani pa je visoko-hidratna hrana na voljo na vsakem vogalu ter zelo enostavna za pripravo oz. uživanje (rogljički, sendviči, čokolade, piškoti, itd.)

Torej zaključimo lahko, da ni problem sam po sebi v samih ogljikovih hidratih ampak v količini ki jih zaužijemo. Vendar pa bodo načini low carb prehranjevanja smiselni in učinkovita strategija hujšanja pri določenih posameznikih, saj nas s tem omejijo na zelo majhen vnos uživanja OH kar posledično pomeni nižji kalorični vnos brez štetja ter tehtanja hrane.

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrej Rantaša

Scroll to Top