... več kot le trenerstvo.

Kako se pravilno lotiti izgube teže?

Verjetno je najbolj iskana beseda v začetku novega leta prav beseda »dieta«
Čas za nove zaobljube je prav gotovo začetek novega leta, saj s tem se začne nekakšno novo obdobje, novo poglavje. Vsekakor s postavitvijo novih ciljev ni nič narobe, vendar moramo paziti, da so cilji realni in vzdržni.

?

Če želimo shujšati in iz seznama živil črtamo določena živila, smo na neki vrsti diete. Dieta je v bistvu orodje s katerim želimo doseči nek cilj. Problem je le, da je takšno orodje za tiste, ki se ne znajo lotiti zadeve pravilno in v večji meri vodi dolgoročno v neuspeh. Dieta ni celosten pristop, ampak zelo površno zasnovana absolutna enačba, ki vodi do kratkoročnega cilja, z ne upoštevanjem individualnosti. Torej dieta oz. jedilnik za hujšanje je orodje tistih, kateri ne vejo kako se zadeve lotiti pravilno.

Kadar se lotimo hujšanja, se je prvo potrebno iskreno vprašati, zakaj to sploh želimo?
Kakor motiv, je važen tudi vzrok, zakaj je do tega (prekomerne teže) sploh prišlo.
Ko si znamo na ta vprašanja iskreno odgovoriti, je čas, da razmislimo kaj je v naši moči, da nadaljno prenajedanje preprečimo. Lahko si poiščete pomoč, vendar, če vam nekdo napiše dieto, s seznamom živil, kaj lahko in kaj ne smete uživati, je to odlična enačba za neuspeh.

?

Kaj sploh je zdrava prehrana? Zdrava prehrana je širok pojem in ga težko opredelimo kot neko absolutno resnico. Zdrava prehrana za športnika se bo razlikovala od nekoga, ki je neaktiven in ima sedečo delo. Prehrana za nekoga, ki ima bolezen se bo razlikovala od aktivnega mladostnika, ki mu bo npr. sladkor celo koristil in bo del njegove »zdrave prehrane«.
Torej zdrava prehrana je stvar individualnosti ter ni direktno pogojena z izgubo telesne teže.

Č ž š ;

– Da ustvarite kalorični primanjklaj (gibanje in/ali manjši energijski vnos)
– Izogibajte se drastičnim/radikalnim spremembam, saj s tem povzročite telesu veliko škodo in ogrožate svojo zdravje.
– Ne sledite modnim dietam
– Ne izogibajte se posameznim hranilom (uživajte OH, B, M)
– Vnos beljakovin naj bo relativno visok (pribl. 1,6g – 2,2g na TT)
– Ne uporabljajte prehranskih dopolnil, ki obljubljajo čudežne rezultate (razni detox čaji, fat burneri, razni nadomestki obrokov, itd.)

 

Andrej Rantaša

Scroll to Top