... več kot le trenerstvo.

Kako poteka »kurjenje maščobe« in zakaj izbira diete sama po sebi ni dovolj?

Izgubo maščobe lahko delimo na 3 stopnje:

  • Mobilizacija
  • Transport
  • Oksidacija

Mobilizacija

Proces mobilizacije poteka tako, da shranjena maščoba v maščobnih celicah, v obliki trigliceridov vstopi preko procesa lipolize v krvni obtok, kjer se nato transportira. To je prvi korak na poti do oksidacije.
Za mobilizacijo maščobe torej potrebujemo:
– Nizek nivo hormona inzulina ter visok nivo glukagona
– Visok nivo hormona občutljiva lipaza (HSL), ki je odvisen od nizkega nivoja inzulina in krvnega sladkorja.
– Visok nivo kateholaminov (npr. adrenalin, noradrenalin, dopamin), ki jih dobimo z kalorijskim primanjklajem, z nizko stopnjo glukoze v krvi ali aktivnostjo (bolj kot je intenzivna, več kateholaminov dobimo).

Transport

Proste maščobne kisline v krvi se vežejo na beljakovino albumin, saj maščobe niso topne v vodi. Albumin deluje kot nosilni protein za maščobe in omogoča prevoz v mišične celice. V mišičnih celicah lahko maščobne kislne oksidirajo za proizvodnjo energije (pribl. 80%), ali pa se skladiščijo v mišicah kot metabolične aktvne maščobne kisline (intamuskularna maščoba).
Da maščobne kisline lahko oksidirajo, morajo biti skupaj s karnitinom transportirane v celico – v mitohondrije. Nato lahko preko več encimskih poti, kot so beta-oskidacija, elektronska veriga, itd. nastane energija – ATP.

Za optimalen transport maščobnih kislin torej potrebujemo
– Nizke glikogenske rezerve, kar pomeni višji nivo karnitina

Oksidacija

Končni proces, v katerem se oksidirajo maščobne kisline, se imenuje beta-oksidacija. To se zgodi v treh fazah:
– Maščobne verige oksidirajo v Acetil-CoA
– Krebsov cikel (dalje oksidira v CO2)
– Mitohondrijska dihalna veriga (nastane energija za sintezo ATP)

Zavedat se je potrebno da je ta proces v prvi vrsti namenjen proizvodnji energije ATP. Torej vse maščobne kisline se ne bodo porabile kot gorivo. Brez kaloričnega primanjkljaja do tega žal ne pride in maščobne kisline se bodo ponovno shranile.

Naše telo je vsak dan v fazah shranjevanja ter porabljanja maščobe. V veliki meri je to povezano z nivojem inzulina. To je potreben proces v telesu in ni tako enostaven, da bi lahko to dosegli le z prehrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Upoštevati moramo namreč ravnovesje maščob. To se nanaša na količino maščob, ki zapusti celico v primerjavi z maščobami pri vstopu v celico. Npr. kadar gremo na prehrano z nizko vsebnostjo OH, se poveča prav tako delež maščob v prehrani. Kadar zaužijemo več maščob, bomo prav tako povečali nivo maščobnih kislin v krvi kar vodi do višje stopnje re-estrifikacije oziroma ponovnega skladiščenja maščob. Torej pri višji stopnji lipolize (sproščanja maščob) se bo povečal tudi nivo shranjevanja maščob.

Še vedno je na koncu pomemben energijski primanjkljaj. Če se dodatne maščobne kisline v krvi, ki jih doprinese prehrana z nizko vsebnostjo OH ne oksidirajo, jih telo ponovno shrani.

Kadar smo na dieti z nizko vsebnostjo OH, bo telo sicer postalo učinkovitejše v porabljanju maščob, vendar bo po drugi strani postalo zelo neučinkovito pri oksidaciji glukoze ter učinkovito pri shranjevanju glukoze. Enako velja kadar uživamo prehrano z visoko vsebnostjo OH, s tem postanemo zelo neučinkoviti pri oksidaciji maščob ter učinkoviti pri shranjevanju maščob.
Brez energijskega primanjkljaja nobena dieta ne bo uspešna. Katera pot je najboljša je odvisno od posameznika oz. invidualizma. To pomeni, da za izbiro pravilnega pristopa vplivajo trenutne ter pretekle prehranske navade ter posameznikova telesna kompozicija. Vitkejši kot telesno postajamo, je pametno, da spreminjamo tudi galvni vir energije oz. goriva.

 

 

 

 

 

 

Andrej Rantaša

 

 

 

 

Reference :
Kelley DE, Simoneau JA. Impaired free fatty acid utilization by skeletal muscle in non-insulin-dependent diabetes mellitus. Journal of Clinical Investigation. 1994;94:2349–2356.

Martin IK, Katz A, Wahren J. Splanchnic and muscle metabolism during exercise in NIDDM patients. American Journal of Physiology. 1995;269:E583–E590.

Zimmermann R, Strauss JG, Haemmerle G, Schoiswohl G, Birner-Gruenberger R, Riederer M, Lass A, Neuberger G, Eisenhaber F, Hermetter A, Zechner R. Fat mobilization in adipose tissue is promoted by adipose triglyceride lipase. Science. 2004 Nov 19;306(5700):1383-6.

Shaw, C.S, Clark, J., Wagenmakers A.J.M. (2010). The effect of exercise and nutrition on intramuscular fat metabolism and insulin sensitivity. Annual Review for Nutrition. 30, 13-34.

Volek JS. Influence of nutrition on responses to resistance training. Med Scho Sports Exerc 2004;36(4):689-696.

Scroll to Top