... več kot le trenerstvo.

Kaj pa dieta po krvni skupini?

Postavljanje samodiagnoze je tudi tako uporabno kot je uporabni nasvet pri prehrani, da je potrebno poslušat svoje telo kar potrebuje. Se ne strinjate? Pojdite v dobro naloženo trgovino lačni, ter poslušajte telo kar potrebuje. Čeprav imam dober občutek za telo in sitost, mi še telo nikoli ni javilo, da mi manjka npr. vitamin K2, ta pa ta aminokislina ali pa, da sem rahlo v vnetjem stanju in naj povišam vnos omega-3 maščob…

Če vtipkamo v brskalnik »dieta po krvnih skupinah« bomo našli kar nekaj opisov te diete, seveda brez referenc. Edina referenca je seveda avtor ter zagovornik te diete Peter D’Adamo, ki je ameriški zdravnik ter naravni zdravilec in pisec »bestseller« knjige, o tej dieti seveda. 

D’Adamo naj bi naredil nekaj raziskav, vendar nikoli niso bile nikjer objavljane. Edina raziskava, ki je bila objavljena je bila le na najegovi speltni strani. Raziskava je trajala 1 mesec v kateri je sodelovalo 6627 oseb, ki so sledili njegovem nasvetu o tej dieti. 71%-78% ljudi je sicer poročalo o signifikantnem izboljšanju različnih zdravstvenih stanj, vendar večina teh je bila povezana z izgubo telesne teže.
Kot drugo pa so ljudje o rezultatih poročali sami kar pa ni objektivno ter relavantno, saj ne vemo na kakšen način so bili rezultati pridobljeni. Kot opombo, lahko povem, da ne glede kateri tip krvne diete boste izbrali, se bodo določeni parametri vsekakor izboljšali, saj vsi tipi temelijo na nepredelanih celostnih živilih. Torej izboljšani rezultati so zaradi boljše izbire samih živil in ne diete kot takšne.

Glede na njegove znanstvene trditve v knjigi, nikjer ne navaja strokovno pregledne dokumentacije, ki bi potrdila njegove trditve. Prav tako ni objavljena nobena študija v znanstveni reviji. Zato so njegove teorije pretirano izvzete iz konteksta in zasukane, tako da ustrezajo njegovi domišljiji. S tem lahko zaključimo, da gre za tipičen primer psevdo-znanosti (Brad Schoenfield). 

V največji raziskavi (poročilu) iz leta 2013, ki zajema več kot 1000 različnih študij, ni bilo najdenega enega samega dokaza, ki bi njegovo teorijo potrdilo. 

 

Reference:

– ABO research in the modern era of genomics.
Yamamoto F1, Cid E, Yamamoto M, Blancher A.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21945157

– Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review.
Cusack L1, De Buck E, Compernolle V, Vandekerckhove P.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23697707

 

Andrej Rantaša
Scroll to Top