... več kot le trenerstvo.

Kaj pa aspartam?

Aspartam je v bistvu sestavljen iz dveh aminokislin z dodatnim ogljikovim atomom, zataknjenim na enem koncu. Sladilo se popolnoma razgradi na te tri komponente v tankem črevesu, ki ločeno preidejo v kri. 

Ena izmed teh aminokislin je asparaginska kislina, ki za telo ni esencialna (nujna), saj jo telo lahko proizvede samo. Skoraj vsa beljakovinska prehrana, ki jo uživamo, vsebuje asparaginsko kislino.

Druga aminokislina je fenilalanin, je esencialna aminokislina kar pomeni, da je telo ne more proizvesti samo in jo je potrebno dobiti z hrano. 

Kot zadnje, je tukaj še neslavni atom ogljika, ki ob cepitvi tvori molekulo metanola. Tukaj naj bi bil krivec za vse težave. Pa vendar najdemo povsem večje količine metanola v sadju in zelenjavi ter sadnih pijačah. 

Verjetno najbolj poznana pijača pri nas je Coca-cola zero, ki vsebuje 58mg aspartama na pločevinko. 
40-50mg aspartama na kg telesne teže je smatrano kot varno. To pomeni, da bi lahko spili skoraj 1 pločevinko coca cole zero na kg telesne teže. 

Prav tako se je v veliko raziskavah uporabljala količina aspartama 300.000mg/kg telesne teže. Kar bi za 100kg človeka pomenilo gromozanskih  5172,4 pločevink coca cole zero na dan. Zaključek je bil, da so se nekaterim ljudem pojavili stranski učinki v obliki migren, pa še to le tem, ki so bili nagnjeni migrenam.

Če pogledam meta-analize (zajemajo vse relavantne študije).
Lahko napišemo, da je pitje coca-cole zero varno.
Vsekakor obstaja razlog pri posameznikih, da se jim je potrebno izogibat (to boste že sami ugotovili), ampak nekaj miljard verjetnosti je, da ne boste imeli težav. 
Če vam pomaga pri izgubi telesne maščobe ali vzdrževanju forme, si jo brez slabe vesti privoščite ali žvečite žvečilne gumije. Vsekakor boljša alternativa kot dodajanje sladkorja.

Vsekakor pa vam sedaj ni potrebno znoreti, uživajte zelenjavo ter poglejte levo in desno kadar prečkate cesto 

Reference:

Andrej Rantaša
Scroll to Top