... več kot le trenerstvo.

Eat fat to burn fat. Ali to res drži?

 

Eat fat to burn fat, oz. uživaj maščobo, če želiš izgubiti maščobo. Pa to res drži?

Niti ne.

Pred nekaj časa sem sedel v restavraciji kjer si je gospodič pri sosednji mizi naročil jed brez priloge (ogljikovih hidratov) in pojasnjeval kolegu kako s tem kuri lastno maščobo ko uživa velike količine maščobe. Moram priznat, da me je takrat rahlo zasrbela dlan, vendar sem se vgriznil v jezik oz. na štajerskem koncu bi rekli, da sem ostal hladen kot špricer. No skratka, minilo je že nekaj časa (priznam, len sem po naravi), sem se odločil, da napišem kaj več kot le to.

Izguba maščobe oz. oksidacija maščobnih kislin ni direktno povezana z vnosom maščob, ki jih uživamo. Je pa vsekakor povezana z vnosom ogljikovih hidratov. Ponavadi ne bomo porabljali več lastne maščobe kadar bomo uživali več maščobe iz hrane. Sicer so študije pokazale, da je pri večjem vnosu maščob naenkrat (npr. 80g) rahlo povišana oksidacija maščobe, ampak večino časa, na pokurjeno maščobo tekom dneva, vpliva količina zaužitih ogljikovih hidratov. Srednji vpliv so si prilastile beljakovine in kot zadnje, skoraj zanemarljiv vpliv imajo zaužite maščobe.

Nasprotno od maščobe, so ogljikovi hidrati (OH) direktno povezani s porabo. Torej, če uživamo višji vnos OH, bomo porabljali tudi več OH in manj maščobe. Kadar bomo uživali manj OH, bomo porabljali manj OH in več maščobe za energijo. Na to vplivajo različni dejavniki kot so nivo inzulina ter razpoložljivost samih substratov.
Seveda, pa ne moremo enostavno zaključiti, da bomo enostavno kurili več telesne maščobe, če se bomo prehranjevali z nizkim vnosom OH, saj pri nizko-hidratnih dietah, uživamo precej več maščob.
Maščobo lahko shranjujemo tudi pri nizkem vnosu OH, oziroma pri nizkem nivoju inzulina (preko hormona-občutljiva lipaza). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9950782…

Torej, če bomo uživali visoko-maščobno dieto (ketogeno), bomo pridobivali maščobo oz. se bomo prav tako redili, če ne bomo ustvarili kaloričnega primanjkljaja. Maščobo lahko izgubljamo popolnoma enako pri dieti z visokim vnosom OH, če upoštevamo, da je vnos beljakovin ter kalorij enak.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11320614

Povzetek:
1. Ogljikovi hidrati se zelo redko pretvorijo v maščobo in se skladiščijo kot maščobe.
2. Kadar uživamo več OH pokurimo več OH in manj maščobe. Manj OH kot zaužijemo, več maščobe ter manj OH pokurimo.
3. Beljakovine se skoraj nikoli ne pretvorijo v maščobe in skladiščijo kot te.
4. Kadar uživamo več beljakovin, pokurimo več beljakovin (manj oh in manj maščob). Manj beljakovin kot zaužijemo, manj beljakovin pokurimo (več OH in več maščob).
5. Maščoba iz hrane se lahko skladišči, več zaužite maščobe ne vpliva drastično na porabo le te.

 

 

Andrej Rantaša

Scroll to Top