... več kot le trenerstvo.

Ali res moram trenirati več, da izgubim maščobo?

Velikokrat slišim stavek kot je: »Moram začeti trenirati, da bom izgubil/a težo.«
Z istim razlogom se vpiše v fitnes ali začne izvajati kakšno drugo aktivnost, vendar pa rezultatov še vedno ni…
Verjetno takoj pomisli, da je takšna aktivnost premalo, zato še doda ali poveča aktivnost z namenom, da bo tudi porabil več energije…

Saj poznate ljudski izraz: »Manj jej in več se gibaj«

V kolikor se v zgornjem opisu najdete sami in želite prevarčevati nekaj časa in trpljenja, berite dalje.

Prvo pravilo:

S treningom ne boste nikoli nadomestili slabih prehranjevalnih navad in visokega vnosa kalorij, pa tudi če jeste »zdravo« (karkoli to že pomeni).

Ljudje to počno ves čas, brez rezultatov. Prav tako katera stranka, ki pride k meni, želi poskustiti na takšen način (tukaj mi verjetno kdaj pa kdaj ponagaja očesni živec ).

Zapomnite si, v kolikor ne boste spremenili življenskega sloga, prehrane in poskušali le trenirati več, ne boste videli rezultatov! Posledično boste razočarani in obupali, morda celo krivili trenerja…

Torej, če ste dovolj resni glede izgube maščobe in ne želite samo shujšati, ampak tudi ohraniti to novo formo, boste potrebovali vzdržno trajnostno spremembo prehrane, ki bo osredotočena na vnos beljakovin, na kontrolo energijskega vnosa (kalorij) in na ustrezno razmerje ogljikovih hidratov ter maščob glede na vaše potrebe ter seveda telesno aktivnost.

Če boste pogledali vse študije o dolgoročnem uravnavanju telesne teže po konkretni izgubi maščobe (hujšanju), je zmagovalna kombinacija vedno kontroliran energijski vnos s poudarkom na beljakovinah z vsakodnevnim gibanjem ali vadbo.

Ostanite zdravi, pazite nase in na energijski vnos, sploh sedaj ko je gibanje v večji meri omejeno.

Andrej Rantaša
Scroll to Top