... več kot le trenerstvo.

Koliko kalorij zaužiti kadar želimo izgubiti maščobo?

 

Koliko kalorij zaužiti kadar želimo izgubiti maščobo?

Starejše metode za izgubo maščobe, ki se jih še morda kdo danes loteva so, da hitro znižamo vnos za 500 – 1000kcal in če predpostavimo, da za pol kilograma izgubljene maščobe potrebujemo 3500 kcal dodatne porabe. Glede na zakon termodinamike, če vsak dan znižamo energijski vnos za 500 kcal od dnevnih potreb, bomo teoretično na teden izgubljali pol kilograma maščobe.

Ampak, danes vemo, da to dolgoročno ne bo delovalo, saj je telo živi organizem in na njega vpliva ogromno spremenljivk. Ena izmed teh je vsekakor prizadevanje za preživetje. To pomeni, da se bo naše telo, v kolikor bo začutilo večji primanjkjaj energije, hitro adaptiralo in začelo varčevati z energijo. Naš metabolizem se bo upočasnil, prav tako se bo zmanjšala naša vsakodnevna aktivnost, ki ni povezana z vadbo. S tem se telo zaščiti, pred pretirano porabo energije in nas tako varuje pred sestradanjem in smrtjo.

Potrebno pa je opomniti, da pri človeku, ki zaužije npr. 1000kcal več kot jih potrebuje, oz. porabi in ima prekomerno telesno težo (20kg+), znižanje 500-1000kcal na enkrat, ne bo povzročalo večjih težav, saj bo dnevni energijski vnos vseeno dovolj visok, za normalno delovanje organizma.

Po drugi strani pa pri ljudeh, ki imajo za izgubiti le nekaj kilogramov (2-5kg) in zaužijejo le 300-400kcal več kot jih potrebujejo na dnevni ravni ter s treningom porabijo 500-1000 kcal in še dodatno znižajo energijski vnos za 500-1000kcal, spravljajo telo v zelo velik energijski primanjklja, kar bo pripomoglo do upočasnitve metabolizma.

Torej, koliko kalorij naj zaužijem?

➤Kot prvo, je potrebno poudariti, da je pravilno hujšanje, samo takrat kadar vključimo telesno aktivnost. Vse ostale shujševalne »kure« so namenjene, kot že samo ime pove – kuram.
Cilj hujšanja mora vedno biti, le izguba maščobe in hkrati ohranjanje mišične mase.

➤Torej, če ste aktivni in na primer trenirate 5x na teden na fitnesu, bo 35-38 kcal na kilogram telesne teže dober začetek za izgubo maščobe in ohranjanje mišične mase.
V kolikor trenirate manj (3-4x tedensko) bo seveda energijski vnos manjši, okrog 30-32 kcal na kilogram telesne teže.

➤Posebej pri ženskah je pomembno, da ne presežejo spodnje meje – 30kcal na kilogram puste telesne mase (telesna teža – maščobna masa), ter ohranijo visok delež beljakovin v prehrani.

Andrej Rantaša

Scroll to Top