... več kot le trenerstvo.

Katero obliko magnezija uživati kot dodatek?

 

Magnezij je eden od tistih dodatkov, ki je zelo dobro poznan po svoji koristnosti daleč naokrog. Sodeluje pri več kot 300 biokmečinih procesih v telesu. Najpomembnejša naloga magnezija je, da igra ključno vlogo pri proizvodnji energije, zaradi česar je pomemben element pri delovanju vseh celičnih funkcij in procesov. Prav tako pomaga ohranjati normalno delovanje mišic in živcev, ohranja pravilen srčni ritem, podpira zdrav imunski sistem ter ohranja močne kosti. Njegov širok spekter področja delovanja in biološka aktivnost ga uvršča med učinkovite minerale pri reševanju številnih pogostih bolezni kot so, fibromialgija, kronične bolečine, diabetes, osteoporoza, srčno-žilne težave in glavoboli. Več na : https://goo.gl/yBlMcr

Števlne študije so pokazale, da dodajanje magnezija koristi pri naštetih težavah.

Problem magnezija je le, da je večina ljudi v pomanjkanju. Nizke vrednosti ravni magnezija (v eritrocitih) imajo velik vpliv na optimalno zdravje. Postopno izčrpavanje hranil iz naše zemlje že samo po sebi vpliva, da je zelenjava po vsebnosti osiromašena vitaminov ter mineralov. Drugi faktor, ki prispeva k pomanjkanju magnezija pa je sam način življenja ter drugi zdravstveni pogoji kot so, IBS, kronova bolezen, uživanje raznih zdravil (inhibitorji, diuretiki).

Kot prehranski dodatek, magnezij najpogosteje najdemo v majhnih količinah multi-vitaminskih dodatkov. Magnezij se njvečkrat nahaja v kombinaciji z drugo molekulo za stabiliziranje spojine. Različne kombinacije magnezija v spojini (npr. magnezijev kelat) pomenijo različne absorbcije in terapevtske učinke. Te vezne molekule resnično vplvajo na zdravilno vrednost magnezija, prav tako lahko imajo že same po sebi pozitivne učinke.

 

Najpogostejše oblike so:

 

Magnezijev oksid: ta oblika se uporablja kar pogosto. Ima tudi močan odvajalni učinek. Čeprav ta kombinacija vsebuje velik delež magnezija v primerjavi z molekulo oksida, ima zelo slabo biološko razpoložljivost (zelo slaba absorbcija). Je relativno poceni in je najmanj primerna oblika za uporabo kot prehransko dopolnilo.

 

Magnezijev sulfat: Ta oblika se pogosto uporablja kot intravenozni pripravek ali kot krema, ki si jo namažemo na kožo, da se absorbira. Uprablja se lahko tudi kot kopalna sol (epsonova sol). Sulfat se ne uporablja v oralnih oblikah.

 

Magnezijev citrat: je pogosta oblika v prehranskih dopolnilih in ima dobro biološko razpoložljivost v primerjavi z oksidom. Prav tako se zelo hitro absorbira v prebavnem traktu, vendar pa ima pri višjih odmerkih lahko odvajalni učinek.

Magnezijev aspartat: ta oblika ima boljšo bio-razpoložljivost napram oksidu in citratu. Obstaja kar nekaj obetavnih študij iz leta 1960, ki so pokazale da imajo kombinacije magnezija ter kalija aspartata pozitivne učinke na utrujenost ter pozitivno vplivajo na mišično odzivnost. Nekako je to smislenlo saj magnezij kakor tudi asparaginska kislina vplivata na proizvodnjo celične energije. To obliko najdemo zelo redko, pomagala pa bi naj pri kronični utrujenosti.

 

Magnezijev glicinat: glicin je poznan kot aminokislina, ki nas pomirja. Ta kombinacija se zelo dobro absorbira in nima odvajalnega učinka. Zaradi sproščujočega učinka tako glicina kot magnezija, je ta kombinacija idealna za kronične bolečine v mišicah ter hipertoničnost.

Magnezijev malat: sicer manj znana kombinacija, ki so jo proučevali pri uporoabi pri pacientih z fibromialgijo. Ker je malat susbstrat v celičnem energetskem ciklu, lahko pomaga izboljšati proizvodnjo ATP-ja. Študije so pokazale, da lahko zmanjša bolečine v mišicah pri pacientih z fibromialgijo.

 

Magnezijev orotat: je še ena manj znana oblika kelata, ki vsebuje orotatsko kislino. Ima dobro biološko razpoložljivost in so jo proučevali pri zdravju srca. Orotat lahko prodre skozi celične membrane, kar omogoča učinkovito dostavo magnezijevaga iona do jedra mitohondrija. Orotat pomaga pri povečanju formaciji RNK in DNK, ki lahko pomagajo pri izboljšanju srčnih celic in posledično pomagajo pri srčnem delovanju. Študije so pokazale, da ta kombinacija pomaga pri bolnikih s srčnim popuščanjem, pomaga pri simptomih angine in izboljša zmogljivost med vadbo.

 

Magnezijev tavrat: Tako magnezij in aminokislina tavrin imata sposobnost izboljšanje srčne funkcije. Prav tako oba vplivata na izboljšanje občutljivosti celic na inzulin in delujeta pomirjajoče na živčno-mišični sistem. Med seboj imata zelo podoben vpliv na zdravje srca in ožilja. Vplivata na znižanje krvnega tlaka, stabilizirata živčne celice in izboljšujeta kontrakcijo srčne mišice. Raziskave so tudi pokazale da nizke ravni vitamina B6 vplivajo na izčrpavanje magnezija in tavrina.

 

Magnezijev L-treonat: Ta oblika je bila nedavno raziskana in naj bi vplivala na izboljšanje spomina in delovanje možganov. Ena od prvotnih študij na živalih je pokazala, da pomaga pri izboljšanju tako kratkoročnega kakor dolgoročnega spomina. V primerjavi z magnezijem citratom izboljša rezultate pri kratkoročnem spominu za 15% in 54% pri dolgoročnem spominu. Na podlagi teh študij lahko sklepamo da lahko ta spojina izboljša delovanje možganov in ima visoko stopnjo absorbcije.

 

Magnezijev pidolat (ali pkolinat): oblika, ki je zelo poceni dostopna in jo lahko zlahka uporabimo v tekoči obliki. Za to obliko še ni bilo narejenih bistvenih raziskav. Slabost te oblike je le , da nima nobenih specifičnih zdravstvenih koristi.

 

Prav zaradi širokega razpona pozitivnih učinkov na zdravje, je magnezij res eden izmed najpomembnejših ter dodobra raziskanih prehranskih dopolnil. Različne oblike magnezija se lahko uporabljajo pri specifičnih zdravtvenih težavah ter uporabljajo za optimalno absorbcijo.

Več o magneziju in kako izvedeti ali ga imate dovolj, lahko preberete na :

https://goo.gl/yBlMcr

Kje kupiti magnezij:

https://goo.gl/KwVQG2

 

Andrej Rantaša

 

 

 

 

 

 

 

Reference:

Coudray C, Rambeau M, Feillet-Coudray C, Gueux E, Tressol JC, Mazur A, Rayssiguier Y: Study of magnesium bioavailability from ten organic and inorganic Mg salts in Mg- depleted rats using a stable isotope approach. Magnes Res 2005;18:215–223.

 

Nagle FJ, Balke B, Ganslen RV, Davis AW. The mitigation of physical fatigue with “Spartase”. FAA Office of Aviation Medicine Reports. Rep Civ Aeromed Res Inst US. 1963 Jul;26:1-10.

 

Lamontagne C, Sewell JA, Vaillancourt R, Kuhzarani C, (2012) Rapid Resolution of Chronic Back Pain with Magnesium Glycinate in a Pediatric Patient. J Pain Relief 1:101

 

Abraham GE, Flechas JD. Management of Fibromyalgia: Rationale for the Use of Magnesium and Malic Acid. Journal of Nutritional Medicine (1992) 3, 49-59.

 

Stepura OB, Tomaeva FE, Zvereva TV. Orotic acid as a metabolic agent. Vestn Ross Akad Med Nauk. 2002; (2): 39-41.

 

Geiss KR, Stergiou N, Jester, Neuenfeld HU, Jester HG. Effects of magnesium orotate on exercise tolerance in patients with coronary heart disease. Cardiovasc Drugs Ther. 1998 Sep; 12 Suppl 2:153-6.

 

McCarty MF. Complementary Vascular-Protective Actions of Magnesium and Taurine: A Rationale for Magnesium Taurate. Medical Hypotheses (1996) 46. 89-100

 

Slutsky I, Abumaria N, Wu LJ, et al. Enhancement of learning and memory by elevating brain magnesium. Neuron. 2010 Jan 28;65(2):165-77

 

Dr. Traj Nibber

Scroll to Top