... več kot le trenerstvo.

Optimalna vaja?

Kaj je optimalna vaja?

Kot prvo je potrebno izpostaviti, da trening na fitnesu ni samo trening za povečanje mišične mase ali stereotipni bodybilding trening.

Verjamem, da je nekaterim to edini cilj (predvsem mladim), vendar je trening lahko mnogo več.

Zelo pomembne sposobnosti v trenažnem procesu so vsekakor razvoj moči/jakosti, mobilnosti, elastičnosti, hitrosti, itd. Skratka vse kar bo pripomoglo do boljših rezultatov ter dolgoživosti. Seveda pa lahko tudi pri tem razvijamo mišično maso kot stranski produkt teh sposobnosti.

Pri začetnikih je vsekakor pomembno, da dosežemo strukturno mišično ravnovesje, mobilnost in skozi procese povečujemo mišično maso (v kolikor je to primarni cilj).

Vse prevečkrat vidim trenerje, ki ozko gledano usmerjajo začetnike v »instagram stil« treninga (katera vaja in prijem je optimalen za izolacijo določene mišice) in zanemarjajo primarne sposobnosti, ki bi jih stranka na začetku najbolj potrebovala.

Skozi učenje osnovnih gibalnih vzorcev (počepi, potiski, potegi, iztegi kolka), progresivnosti in kompleksnosti vaj, bodo končni rezultati vsekakor nekajkrat boljši. Izboljšali se bodo kompenzacijski vzorci, izkoristek energije, boljša bo medmišična koordinacija ter aktivacija motoričnih enot skozi bolj učinkovit živčni sistem. Izboljšala se bo mobilnost in obseg gibanja, kar je eden izmed ključnih dejavnikov. Prav tako pa bo posledično boljša varnost pred poškodbami in dobri temelji za prihodnost.

Andrej Rantaša
Scroll to Top