... več kot le trenerstvo.

Prednosti prehranjevanja z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov

Ogljikovi hidrati so v zadnjem času dobili slab predznak, saj naj bi bili glavni krivci za debelost ter za nastanek nekaterih bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa II.

Vendar se v tem primeru vsakdo ne strinja. Še vedno poznamo ogromno posameznikov, ki zaužijejo visoke količine OH ter pri tem ostajajo vitki in zdravi, ter zagovarjajo prehrano z visokim vnosom OH. Na drugi strani pa poznamo ogromno ljudi, kateri se že ob pogledu na kaj sladkega zredijo.inzulin

Zakaj je temu tako?

Kot že vsi vemo, smo si med seboj različni. Imamo različne genetske predispozicije, opravljamo različno delo, ukvarjamo se z različnimi aktivnostmi ter smo se tudi različno prehranjevali v preteklosti, kar pa lahko vpliva na današnje stanje.

Če poenostavimo zadeve, lahko povemo, da višji kot je delež telesne maščobe (sploh na predelu trupa), slabša je občutljivost celic na inzulin in s tem največja možnost, da se bomo ob prehrani bogati z OH zredili.  Seveda pa pri tem ne gre vse OH metati v isti koš. Ob predelanih OH, kot so moka, razna žita ter sladkor, je poskok sladkorja v krvi najvišji in s tem tudi največja možnost, da se bo odvečna glukoza pretvorila in pozneje skladiščila v obliki maščob.

V takšnih primerih prehrana z visoko vsebnostjo OH, predvsem z predelanimi OH, povzroča ne samo nalaganje maščob, ampak tudi vse ostale slabosti, kot so tveganje za nastanek sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja, vnetja, nihanje razpoloženja, itd…

V tem primeru je seveda bolje, da znižamo celoten vnos OH ter v celoti prenehamo z uživanjem rafiniranih (predelanih) živil. S tem bomo v določenem obdobju dosegli boljšo občutljivost celic na inzulin, boljšo krvno sliko, boljše počutje in seveda nižjo telesno težo na račun nižjega odstotka telesne maščobe.  Ob tem pa je pomembno, da smo čim bolj aktivni, saj s tem še dodatno izboljšujemo občutljivost celic ter porabljamo dodatno energijo. Ko dosežemo enkrat dovolj nizek odstotek telesne maščobe, lahko postopoma ponovno dodajamo OH (škrobne), sprva periodično, kasneje pa lahko tudi dnevno.

 

Študije, ki so bile objavljena v zadnjih 5 letih kažejo številne koristi ob uživanju tako imenovane Low Carb prehrane. To so:

  • Povečana izguba telesne teže
  • Zmanjšanje kardiovaskularnega tveganja
  • Občutno nižji trigliceridi v krvi
  • Nižji krvni tlak
  • Nižji C-reaktivni protein (CRP)
  • Zmanjšuje tveganje sladkorne bolezni tipa 2
  • Zmanjšuje tveganje za nastanek raka na jajčnikih in trebušni slinavki
  • Pomaga pri ohranjanju energije čez dan
  • Dvakratno zmanjšanje odpornosti na inzulinu v primerjavi z prehrano z nizko vsebnostjo maščob in višjim deležem OH.
  • Povečuje občutek sitosti

Uravnavanje glukoze je najpomembnejši dejavnik, ki preprečuje nastajanje oblog v arterijah. Glukoza v krvi je neposredno povezana s povečanim oksidativnim stresom in endotelijsko disfunkcijo. Tudi hipoglikemija ali nizek krvni sladkor, je znan dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja. Torej optimalen ter konstanten nivo glukoze v krvi je ključnega pomena, za prihodnost našega zdravja.

Karkoli že poskušate, da bi preprečili bolezni, nadzorovali ravnovesje sladkorja v krvi ali izgubili maščobo, prehrana z nizko vsebnostjo OH je najboljši način. Pri Low Carb dieti  nadomestimo sladka živila in  moko z obilo ne-škrobne zelenjave, dodamo sadje z nizko vsebnostjo sladkorja (jagodičevje,…) in bistveno zmanjšamo uživanje žit. Poleg tega bi bilo moje priporočilo, da se izogibate hrani, ki vključuje gluten in žita. V zadnjih letih sem s takšno predpisano prehrano in rednimi treningi osebno pomagal mnogo mojim strankam z vidnimi rezultati.

Andrej Rantaša

PICP coach, Biosignature practioner lv 2

 

Scroll to Top