... več kot le trenerstvo.
,

Hidroliziran kolagen peptid, 30 odmerkov (210g)

29,90

PREHRANSKO DOPOLNILO

Hidroliziran kolagen peptid z dodanim, vitaminom C, cinkom ter hialuronsko kislino v 2 različicah. Limona – povsem ribji, primeren tudi za vegetarijance, ter Mango-marakuja, mešanice ribjega in govejega hidrolizata.

* Preverjena kakovost hidroliziranih peptidov kolagena za maksimalno absorbcijo in učinkovitost, v kombinaciji s hialuronsko kislino, vitaminom C in cinkom za:

🍋Okus limona = ribji kolagen tip I in II, cink, vitamin c
🥭Okus mango = mešanica goveji + ribji kolagen tip I, II in III, cink , vitamin c in vitamin E

Šifra: hidroliziran-kolagen-30odmerkov Kategoriji: ,
Hidroliziran kolagen peptid, 30 odmerkov

Kolagen. Le kdo ga danes ne pozna, posluša o njem na vsakem koraku in njegovemu uživanju pripisuje mladosten izgled.

Vendar je kolagen veliko več kot samo anti age ritual. Poznamo namreč več kot 16 različnih tipov kolagena.  Spada namreč med najbolj zastopano beljakovino (30%) v našem telesu. Najdemo ga v mišicah, kosteh, koži, žilah, prebavnem sistemu, sklepih, laseh, nohtih…. Tam kjer je nekaj mehkega, tam je kolagen. Telesu nudi oporo in elastičnost.

Kolagen je kot beljakovina eden glavnih gradnikov naših kosti, mišic, kože, kit in vezi med sklepi. Naše telo ga lahko proizvaja samostojno a ker ta sposobnosti z leti slabi,  dodatki s kolagenom pomagajo pri ohranjanju vsebnosti le tega v našem telesu. Kolagen si lahko morda predstavljamo kot neke vrste lepilo, ki drži vse lepo skupaj.

Sama beseda kolagen namreč izvira iz grške besede “kolla”, ki pomeni lepilo.

Morda je sedaj bolj razumljivo, zakaj je kolagen tako zelo pomemben za strukturo večine telesa, kožo, ligamente, kosti ter kite.

Poznamo več tipov kolagena

Tip I predstavlja veliko večino kolagena v našem telesu. Gre za kolagen z gostimi vlakni in zagotavlja strukturo kože, kit, kosti, hrustanca in vezivnega tkiva.

Tip II definirajo bolj ohlapna vlakna. Najdemo ga predvsem v elastičnem hrustancu, ki pomaga pri blaženju naših sklepov.

Tip III podpira predvsem strukturo mišic, žil in organov.

Ostali tipi so precej manj prisotni v našem telesu a nič manj pomembni. Skupno kolagenu pa je, da ga imamo v telesu vedno manj izgublja pa tudi na kakovosti.

Najbolj očiten znak, ko opazimo upad proizvodnje kolagena je viden na čvrstosti in elastičnosti kože. Upadla koža na obrazu, trebuhu in zadnjici, zaradi pomanjkanja kolagena s starostjo slabi tudi hrustanec.

Kolagen v naravni obliki

Zaužijemo ga lahko tudi s pomočjo naravnih virov in sicer preko hrane. Veliko kolagena se namreč nahaja v vezivnem tkivu hrane živalskega izvora. Najdemo ga v piščančji in svinjski koži, govedini in ribah. Bogat vir kolagena je kostna juha, ki nastane pri kuhanju kosti piščanca ali drugih živali.

Skuhan kolagen poznamo v obliki želatine, ki vsebuje veliko aminokislin nujnih za proizvodnjo kolagena.

Nekatera živila bogata s kolagenom;

 • piščančje meso
 • ribe
 • jajca
 • fižol
 • jagodičevje
 • citrusi
 • indijski oreščki

Ključni sestavini, pomembni za učinkovito tvorbo kolagena v tvojem telesu pa sta vitamin C in glicin (prevladujoča aminokislina v kolagenu). Zato oba hidrolizirana kolagena vsebujeta tudi vitamin C.

Naš organizem do 20. leta starosti sintetizira kolagen samostojno, po 25. letu pa začne sinteza kolagena močno upadati. Nadomeščanje kolagena s prehranskim dopolnilom pripomore k spodbujanju sinteze lastnega kolagena ter pripomore k ohranjanju zdrave črevesne flore. Zadostna količina kolagena namreč skrbi za zdrav prebavni trakt, zdrave sklepe ter močne nohte in goste lase.

 

Hidroliziran kolagen v obliki prehranskega dopolnila

Gre za kolagen, ki je za razliko od tistega v hrani, razdeljen na manjše delce. Ti delci so pravzaprav peptidi, ki omogočajo da se kolagen veliko lažje absorbira, kot če bi bili ti delci večji.  V primerjavi z živili, ki so bogata s kolagenom se lahko hidroliziran kolagen absorbira do trikrat hitreje. Njegova prednost pa je tudi, da ga povsem preprosto zmešamo v napitke, jogurte in smutije.

Vitamin C

Vitamin C ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena, izboljša pa tudi njegovo absorbcijo.

Da je vitamin C res pomemben delček pri nastanku in absorbciji kolagena je potrdila tudi EFSA (Evropska uprava za varno hrano) saj ima VITAMIN C:

 • vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil
 • vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti
 • vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca
 • vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni

Hialuronska kislina

Hialuronska kislina je naravna sestavina človeškega telesa z izjemno sposobnostjo zadrževanja vode. Zadrži lahko tudi do 1000x večjo količino vode glede na lastno težo.

V našem telesu je ključna v sklepih, kjer omogoča drsenje, sodeluje pa tudi v procesu nastajanja kolagena in elastina. Je tudi ključna komponenta zdrave kože.

Cink

Cink je še en dobro poznan mineral, ki ima potrjeno vlogo pri delovanju imunskega sistem s strani EFSA. Prav tako pa cink prispeva k ohranjanju zdravih kosti, nohtov in las. Pomembno vlogo igra tudi pri sintezi beljakovin.

Koliko moram biti star-a, da lahko uporabljam kolagen?

Po 20. letu naše telo že izgublja polno moč samostojne sinteze kolagena, ga pa najdemo tudi v hrani, zato dodajanje v obliki prehranskega dopolnila le poveča njegov vnos.

Za koga je primeren kolagen?

Kolagene je primeren za moške in ženske. Njegova naloga namreč ni samo ohranjanje čvrstosti kože in lepših las ter nohtov, temveč predvsem skrbi za obnovo vezivnega tkiva (hrustanca, tetiv, sklepov, mišičnih ovojnic. Najbrž ne veš tudi, da kolagen vpliva na tvoje črevesje in ga bodo tvoji sklepi ter vezivna tkiva veseli še bolj, kot samo to kar vidimo navzven; kožo, lase in nohte.

Zakaj ni v kapsulah?

Iz preprostega razloga zadostnega vnosa. Da kolagen deluje in svojo nalogo opravi kar se da najbolje, moramo telesu zagotoviti zadostno količino. To je vsaj 5 g kolagena v enem odmerku. In lahko si predstavljaš koliko kapsul bi potrebovali za 5g čistega kolagena. Vse kar je manj kot to, ni najbolj smiselno. Moje osebno mnenje je, da na dan potrebujemo vsaj 5 do 7g kolagena. Nekaj ga seveda dobimo tudi s hrano a ne dovolj, zato ga je  glede na tvoj življenjski slog, starost in koliko ga poješ s hrano, smiselno dodati tudi v obliki prehranskega dopolnila.

Zakaj je kolagen z okusom?

Poslušali smo željo in idejo večine. Kolagen v prahu brez okusa imamo že nekaj časa na voljo. Meni je bil super. A večino je le motil priokus, ki ga je dodalo pijači in hrani. Sploh ribji je imel vsekakor svoj specifičen vonj, pa čeprav je bil brez okusa. V iskanju v prvi vrsti kot zmeraj, kakovosti in potem smiselnih dodatkov za boljšo absorbcijo in nenazadnje dobrega okusa. Vsi si želimo uživati nekaj kar je dobro in česar se vsak dan veselimo popiti. In res moram priznati, da sem bil prijetno presenečen nad okusom raje ne povem katerega vzorca po vrsti. Dober okus, odlična sestava in velik plus, mešanje brez grudic. Resnično brez kep in grudic, ki jih nihče ne mara. Vsebujejo pa tudi naravne arome, kar je le še dodaten plus.

Kako se meša kolagen?

Najboljše z vodo. Eno merico, ki je priložena (približno 7g) dodaš v vodo. Raztopi se takoj, priporočam, da vseeno malo premešaš in popiješ

hidroliziran kolagen peptid vitja

prijetno ohlajeno osvežilno limonado ali ravno prav sladek sadni okus Mango-marakuja.

Kakšna je razlika med kolagenom LIMONA in kolagenom MANGO-MARAKUJA?

Najbolj bistvena razlika med obema kolagenoma je ta, da je LIMONA primerna tudi za vegetarijance, saj vsebuje samo hidroliziran peptid ribjega kolagena, medtem ko MANGO-MARAKUJA vsebuje poleg hidroliziranega peptida ribjega kolagena, tudi hidroliziran peptid govejega kolagena.

 

Lahko rečemo skoraj, da je LIMONA ribji, MANGO-MARAKUJA pa mešani kolagen. Oba sta v hidrolizirani obliki, kar pomeni da se absorbirata 3x boljše kot kolagen, ki ga zaužiješ s hrano. Dodan imata tudi vitamin C in hialuronsko kislino, ki sta prav tako namenjena boljši absorbciji. LIMONA je slajena s STEVIO in sukralozo, MANGO-MARAKUJA s sukralozo.

Sestavine:

Okus LIMONA: hidrolizirani peptidi ribjega kolagena, hialuronska kislina, askorbinska kislina (vitamin C), cink (cink bisglicinat), naravna aroma limone, barvilo; beta karoten, sladilo; stevia, sukraloza, citronska kislina.

Okus MANGO-MARAKUJA: hidrolizirani peptidi ribjega kolagena, hidrolizirani peptidi govejega kolagena,  hialuronska kislina, askorbinska kislina (vitamin C), naravna aroma manga, naravna aroma marakuje, barvilo; sončni ananas, rdeča malina, sladilo; sukraloza, vitamin E, citronska kislina.

Uporaba:

En odmerek 7g (merica je priložena), dodamo v 200 do 300ml vode ali poljubne tekočine, zmešamo in popijemo.

Lahko ga dodamo tudi v navaden jogurt ali smuti, se pa odlično meša povsem brez grudic in je najboljši s hladno vodo.

Priporočen odmerek: 7g oz. ena merica, ki je v izdelku priložena.

Priporočena dnevna količina: 1-3- odmerke.

Opozorilo: Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom.

Shranjevanje: Izdelek hranimo v suhem prostoru na sobni temperaturi. Po uporabi izdelek dobro zapreti in paziti, da vanj ne pride vlaga. Rok uporabe izdelka je označen na embalaži.

Neto količina: 210g oz. 30 odmerkov

Narejeno in pakirano v EU.

Okus

,

v pripravi…

https://www.vitja.si/wp-content/uploads/2022/08/Hranlne-vrednosti-kolagen-mango-in-marakuja-416x111.png https://www.vitja.si/wp-content/uploads/2022/08/Hranilne-vrednosti-kolagen-limona-416x118.png

kolagen hranilne vrednosti

 

 

 

 

Scroll to Top