... več kot le trenerstvo.

Low carb vs. štetje kalorij?

 

V svoji karieri sem poskusil veliko različnih načinov prehranskih strategij, ne samo na sebi ampak tudi pri strankah :

– s štetjem kalorij oz. makrohranil
– z omejevanjem OH ter brez štetja kalorij
– z razičnimi sistemi cikliranja OH
– LCHF
– Z reduciranjem določenih hranil, itd.

In kateri sistem najbolje deluje?

Odgovor je :
VSI!

Potrebno je le najti skupen jezik ter najti sistem, ki je najbolj domač in najlažji za nas. Kar pomeni, da se ga lahko držimo dolgoročno in nam ne povzroča večjih preglavic.
Vsak si ni sposoben hrane pripravljati oz. kuhati. Zato je najboljša izbira, da si v okolici kje se največ giblje naroči oz. kupi hrano.
Vsekakor je to lažje kot pa nekoga siliti v pripravljanje hrane, če še v življenju ni videl kuhinje od blizu ali pa je večino časa odsoten od doma. Po drugi strani so ljudje, kateri si lahko pripravijo hrano doma ter jim to ne povzroča velikih preglavic. Npr. če kuhate za sebe ali za družino, ne bo velik problem izbrati malo drugačnih možnosti. Npr. namesto pohanega in ocvrtega krompirčka, pripravite musako iz mesa in krompirja oz. zelenjave.
Po drugi strani ponovno nekdo, ki je veliko z ljudmi in ima rad družbo, se bo težko odrekel vsem jedem in bil črna ovca na LCHF prehrani. Hrana je druženje, socializacija. Hrana je povezana s čustvi in nas povezuje. Spet nekdo ima rad številke in se lažje drži napisanih kalorij, pri tem nima težav in negotovosti koliko poje. Ljudje smo si zelo različni.
Seveda pa je na koncu vse odvisno od cilja. Hrana mora biti v skladu z vašimi cilji. Upoštevati je potrebno na kateri točki-fazi hujšanja smo in kam bi radi prišli.

Želite izgubiti nekaj kilogramov in se počutiti bolj samozavestno v svojih oblačilih, želite izgledati najbolje na plaži, ali se celo udeležiti fitnes tekmovanja?

 

Andrej Rantaša

Scroll to Top